Forumi » Tenis

Novak osvojio prvu titulu na Rolan Garosu!

    • 378 postova
    05. јун 2016. 21.00.48 CEST

    Novak osvojio prvu titulu na Rolan Garosu i kompletirao karijerni gren slem!

     

     

    Dvanaest godina Novak je čekao trenutak kada je podići trofej na Rolan Garosu i taj san je danas pretvorio u javu!

     

    Najbolji teniser sveta i prvi nosilac u Parizu srušio je u svom četvrtom finalu Otvorenog prvenstva Francuske Britanca Endija Mareja rezultatom 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i kompletirao karijerni gren slem.

     

    Osvajanjem prvog trofeja na Rolan Garosu Nole se pridružio osmorici velikana koji su uspeli da osvoje sva četiri gren slem turnira (Rafael Nadal, Rodžer Federer, Andre Agasi, Roj Emerson, Rod Lejver, Don Badž, Fred Peri).

     

    Titula na Rolan Garosu Novakova je 12. u gren slem kategoriji, 65. u karijeri, a šesta u 2016. godini.

     

    Bio je ovo 34. međusobni okršaj Noleta i Endija na ATP turu nakon kojeg je prvi teniser sveta povećao prednost nad sedam dana starijim rivalom na 24-10.

     

    Novak je odlično ušao u finalni meč oduzevši Mareju servis bez izgubljenog poena već u uvodnom gemu. Uspeo je Britanac da se vrati u sledećem, a potom u četvrtom dođe do još jednog brejka i vođstva od 4:1. Do kraja seta se igrao gem za gemom, tako da je Marej otišao na prvu pauzu sa prednošću od 1:0 (6:3).

     

    Izuzetnu psihološku stabilnost Novak je dokazao u drugom setu. Ostavio je za sobom sve što se dešavalo u prvih 48 minuta, vratio se na najbolji mogući način i uspostavio potpunu kontrolu na terenu. Nakon što je u drugom gemu stigao do brejka, Novak je u četvrtom propustio dve šanse za dupli brejk. Dva gema kasnije to mu je pošlo za rukom, da bi posle 36 minuta igre došao do fenomenalnih 6:1.

     

    Prepun samopouzdanja srpski teniser je ušao u treći set. Vezao je dva brejka i poveo sa 4:1. U šestom gemu je spasio tri brejk lopte i prednost uvećao na nedostižnih 5:1. Posle predstojeća dva gema Novak se približio na svega jedan set od istorijskog trijumfa.

     

    Novak je u četvrtom setu nastavio da pruža vrhunski tenis, svom rivalu nije dozvolio da se razigra i to mu je već u početnom gemu donelo brejk. Sedmim brejkom u meču, u sedmom gemu, Novak se približio neverovatnom uspehu koji je usledio nakon tri dramatična gema, s obzirom da je Marej uspeo da vrati jedan brejk.

     

    Podvigom u Parizu Novak je obezbedio dodatnih 800 poena koji će mu biti dodati na sutrašnjoj ATP listi (ukupno 16.950). Takođe, Novak je prvi teniser koji je već osigurao učešće na završnom turniru u Londonu (13. – 20. novembar).

     

    izvor:novakdjokovic


    Poslednja izmena: 05. јун 2016. 21.42.41 CEST"