Forumi » Priroda i zdravlje

Crna čokolada

    • 65 postova
    05. јун 2016. 14.46.07 CEST

    Ovo je najlepsa vest otkako postoji cokolada: najnovija istrazivanja pokazuju da slatko iskusenje dobijeno iz zrna kakaoa doprinosi ocuvanju ljudskog zdravlja. Cokolada sadrzi vise od 1.000 korisnih supstanci, a efekat je utoliko bolji ukoliko je veci procenat kakaoa. Birajte sto tamnije vrste, jer one sadrze manje kalorija i brze zadovoljavaju zelju za slatkim. Cokolada je najsladji lek koji se moze zamisliti... 

    Cuva mladost i stiti celije 
    Zvuci neverovatno, ali je istina: cokolada usporava starenje, a razlog je u visokom procentu antioksidanata, supstanci koje neutralisu dejstvo agresivnih molekula kiseonika. Rec je o takozvanim slobodnim radikalima, koji uzrokuju starenje celija. Bakar podstice stvaranje kolagena, dajuci kozi elasticnost. Osamdeset grama tamne cokolade dnevno dovoljno je da bi se postigao pozitivan efekat. 

    Odlicna za srce 
    Polifenoli, gorke materije koje spadaju u sekundarne biljne supstance i kojih ima i u zelenom caju, blagotvorno deluju na srce. Oni sprecavaju slepljivanje krvnih plocica u organizmu koje uzrokuje ostecenja krvnih sudova. Ako se cokolada redovno konzumira, smanjuje se rizik od oboljenja srca. Idealna kolicina je jedna gorka cokolada (70 odsto kakaoa) nedeljno! 

    Snizava nivo holesterola 
    Biljni pigmenti flavonoidi iz cokolade jacaju krvne sudove i sprecavaju upale. Osim toga, smanjuju reakciju stetnog LDL holesterola sa kiseonikom, cime snizavaju nivo holesterola i poboljsavaju metabolizam. 

    Daje energiju 
    Jos su Asteci znali da cokolada aktivira energiju. Zato su astecki ratnici vece uoci borbe pili ovaj dragoceni napitak. Ugljeni hidrati deluju stimulativno! 

    Umiruje kasalj 
    Cokolada ili sirup protiv kaslja? Naucnici su uporedjivali dejstvo supstance iz cokolade teobromina, leka „kodeina“ i jednog placebo preparata i tom prilikom su dosli do iznenadjujuceg zakljucka. Ispostavilo se da su sa cokoladom postignuti najbolji rezultati, i to bez nezeljenih dejstava. Uzmite parce cokolade i otapajte ga sto duze u ustima. Teobromin ublazava iritacije grla. 

    Popravlja raspolozenje 
    Cokolada se vec vekovima koristi kao afrodizijak, a danas znamo i zasto. Aminokiselina triptofan podstice lucenje dodatne kolicine hormona serotonina, koji popravlja raspolozenje. Narocito tokom jeseni i zime, usled nedostatka svetlosti, treba cesce grickati cokoladu, jer se tada luci manje serotonina. Strucnjaci posebno preporucuju cokoladu sa lesnicima. Oni su bogati vitaminom B, nijacinom i natrijumom, koji blagotvorno deluju na nerve i kozu i, osim toga, regulisu nivo vode u organizmu. 

    Budi cula 
    Vec sam osecaj otapanja cokolade prava je blagodet za nasa cula. 
    Zatvorite oci, a zatim polako otapajte parce cokolade u ustima. Na nepcu su receptori ukusa narocito osetljivi. 

    Opusta i umiruje 
    Naucnici su otkrili da cokolada sadrzi pentansku kiselinu, supstancu koja se koristi u medicini kao sredstvo za opustanje i smirenje. Ako uvece pojedete jedan red cokolade, bolje cete spavati, jer se serotonin u mraku pretvara u hormon sna melatonin. 

    Usrecuje cak i bebu u stomaku 
    Trudnice koje cesto jedu cokoladu imaju zadovoljnije bebe, potvrdjuje studija Univerziteta u Helsinkiju. Supstance koje usrecuju prenose se putem krvotoka sa majke na bebu. 

    Aktivira mozak 
    Dovoljno je da osetimo miris cokolade da nas mozak pocne bolje da radi. Ovakvo dejstvo nemaju ni caj od nane ni kafa. Blagotvorni miris kakaoa opusta i, istovremeno, daje energiju. Zahvaljujuci visokom sadrzaju secera, cokolada podstice mentalnu aktivnost. To je i razlog zasto u situacijama kada smo izlozeni velikom naporu cesto osetimo zelju za slatkim. Nas mozak tacno zna sta mu je potrebno!