Forumi » Cveće

Sacuvajte biljke dok ste na godisnjem odmoru

    • 1436 postova
    24. мај 2016. 12.15.00 CEST

    Vreme je da provedete desetak dana van grada, ali se pitate kako će vaše cveće preživeti bez nadzora. Dajemo vam savete kako da sačuvate cveće kada niste u mogućnosti da ga zalivate.

    Samonavodnjavanje uz pomoć flaša

    Uz pomoć plastičnih flaša vaše biljke će dobijati potrebnu količinu vode. Pomoću zavrtnja i čekića izbušite male rupe na čepovima flaša kako bi voda isticala kap po kap. Flaše napunite vodom i čepom nadole ih zabodite u zemlju sto dublje može (da se ne bi izvrnule).

    Za glinene saksije-glinene loptice

    Ukoliko imate biljke koje su posađene u glinenim saksijama, uradite sledeće. Rasprostite plastičnu vreću sa glinenim lopticama, glinu zalijte vodom kako bi dostigla maksimum vlažnosti. Onda prethodno zaliveno cveće u saksijama postavite preko gline. Krajeve plastične vreće vežite oko gornjeg ruba saksije da bi glina u potpunosti okružila saksiju. Glina će omogućiti biljkama vlagu.

    Kuglice sa vodom

    Plastične kuglice sa vodom obezbediće biljkama neophodnu količinu vode i u saksijama na terasi i u sobama. Što je zemlja suvlja, to će više vode iz njih oticati. Napunite ih vodom i otvorom nadole ubodite u zemlju. Osim što su korisne, ove kuglice će podariti lepši izgled biljkama.

    Vunene niti sa kanticom za zalivanje na visini

    Vunene niti mogu pomoći da vaše biljke prežive letnje vrućine oko dve nedelje. Stavite jednu ili više debljih vunenih niti odozgo na zemlju u saksiji. Prekrijte ih zemljom. Razvucite ih do kantice za zalivanje postavljene na višu ravan u odnosu na saksije. Tako će vunene niti sprovoditi potrebnu vlagu do cveća u saksijama.

    Rešenje za paprat

    Paprat će se održati bez zalivanja ako mu odozdo omogućite dovoljno vlage. Važno je samo da zemlja ne sme da se osuši. Saksije stavite na podmetače sa vodom, duboke tanjire ili poslužavnike sa visokim ivicama. Po podmetaču možete poređati bele kamenčiće ili ukrasne kuglice oko saksija. Ovaj način je pogodan i za dane kada ste kod kuće.

    Mali vodeni bazen sačuvaće cveće

    Saksije sa biljkama stavite u mali vodeni bazen. Na taj način će zemlja povući dovoljno vode odozdo i u zavisnosti od veličine saksije zadržaće vlagu sedam dana. Važno: saksije sa biljkama držite u vodenom bazenu sve dok ne prestanu da se pojavljuju vazdušni mehurići jer tada je zemlja navodnjena.

    Veliko saksijsko cveće

    Pre odlaska na odmor, veliko saksijsko cveće sklonite sa direktne sunčeve svetlosti. U hladu zemlja duže ostaje vlažna. Za prenošenje velikih saksija odlični su platneni nosači za saksije.