Forumi » Opste zdravstvene teme

Anoreksija

    • Moderator
    • 370 postova
    22. мај 2016. 23.01.58 CEST

    Visoke, prozirne figure koje se graciozno kreću noseći preskupe komade garderobe... pritom neverovatno fotogenične i savršeno zgodne .... Ili možda - visoke figure čiji je osmeh grč, čije se telo ispod naslagane odeće gotovo i ne vidi, ili do izražaja eventualno dolaze karlične kosti i koščata ramena... I onda se postavlja pitanje - zašto čitav svet i dalje misli da je takav izgled imperativ, zašto i dalje žene širom sveta svoj izgled žele da poistovete sa izgledom ovih slabašnih figura?! Odgovor je u medijskoj manipulaciji, u plasiranju ovakvih tela na naslovnice časopisa, njihovo šetanje po pistama, pojavljivanje na televiziji gde se njihov izgled hvali itd. I eto, prosečna osoba želi biti mršava do granica bolesti, želi da izgleda kao da je provrela 3 meseca u Aušvicu. Ali, tu nije kraj uzročno-posledičnom ciklusu. Kao rezultat svega nastaje bolest, najprisutnija kod tinejdzera, koja se naziva anoreksija. Poslednjih godina, svest o štetnosti gojaznosti i idealizacija mršavosti menjale su navike u ishrani pogotovo devojčica u pubertetu, mada ni dečaci nisu toliko retka pojava. Bolest se najčesće javlja kod devojčica između 12 i 20 godina. Uzroci ovog oboljenja su bio-psiho-socijalnog porekla, sto govori o kompleksnosti nastanka i lečenja same bolesti. Anoreksija je psihicki poremećaj sa simptomima straha od hrane, osećaja krivice nakon komzumiranja hrane, potrebe za održavanjem niske telesne težine. Dovodi do psihičkog i fizičkog propadanja, depresije i kaheksije. Najkritičnija grupa jesu adolescenti. Adolescencija nosi problem prihvatanja sopstvenog tela i brojnih promena, a anoreksija koja se javlja je pokušaj odbijanja tih promena, otpor odrastanju. To je apel za pomoć a ne samouništenje. To je želja da se bude primećen i prihvaćen. Često nastaje zbog sukoba sa sredinom ili sa roditeljima, praćeno strahom od napuštanja, preispitivanjem svojih novih uloga i straha od njih, neretko i sa eventualnim osećajem krivice zbog budjenja seksualnosti i regresivnom težnjom ka nižem uzrastu, ka vraćanju u detinje doba potpune 'nevinosti' i bezazlenosti.

    • Moderator
    • 370 postova
    22. мај 2016. 23.02.36 CEST

    Anoreksija je psihicka bolest, koja zastrasuje i zadivljuje. Anoreksija je poremecaj jedenja, koji rezultira drasticnim gubitkom telesne tezine. 
    Ljudi, koji pate od anoreksije, opsednuti su mrsavljenjem.Iskreno znaju izgledati poput kostura, ali misle da su debeli. Da bi jos vise mrsavili, anoreksicne osobe se izgladnjavaju i prekomerno vezbaju. 
    Iako je anoreksija poremecaj jedenja, razlog nije samo u hrani. Anoreksija je takodje nacin, na koji osoba pokusava izaci na kraj sa svojim emocionalnim problemima, perfekcionizmom i zeljom da sve kontrolisu. Anoreksija je cesto izopaceni nacin, na koji osoba pokusava dobiti samopostovanje. 
    Anoreksicna osoba ima ceste depresije,cak i zelju za samoubistvom. Polovina svih smrtnih slucajeva kod anoreksicnih osoba je zbog samoubistva. 
    Anoreksik se povlaci iz drustva,prestaje izlaziti i provoditi vreme sa prijateljima.Vrlo cesto se udaljava od najblizih ljudi,svojih roditelja. 
    Nece se leciti, odbija pomoc roditelja i prijatelja. Na molbu da ode kod doktora ili da se bolje hrani, reaguje vrlo zestoko. Iako moze biti na ivici smrti, anoreksicna osoba misli, da je s njom sve u redu. 
    Mislim da u svemu tome jako puno mogu uciniti sami roditelji,otkriti ovaj problem na vreme i u samom korenu ga "istrebiti".

    • Moderator
    • 370 postova
    22. мај 2016. 23.03.07 CEST

    Anoreksija se moze podeliti na dve vrste.Obe karakterise gubitak telesne tezine.Granica izmedju njih je vrlo mala i one se ponekad preklapaju. 
    Dve vrste anoreksije su: 
    * samo ogranicavanje 
    anoreksicne osobe gube tezinu tako sto zestoko ogranicavaju kolicinu uzimanja hrane.Takodje pokusavaju smrsati putem prekomernog vezbanja. 
    * izazvano povracanje 
    anoreksik se pokusava na razlicite nacine resiti kalorija: nakon obroka izaziva povracanje,uzima laksativ ili diuretik, ili radi klistir.Neki od njih se prejedaju, uzimaju velike kolicine hrane.Drugi opet uzimaju vrlo male kolicine hrane na primjer komadic kolaca.Simptomi anoreksije su: mrsav izgled,hronicni umor,vrtoglavica ili nesvestica,lomljivi nokti,tanka i suva i lomljiva kosa,opadanje kose,gubitak menstruacije,zatvor,suva koza,snizena telesna temperatura (stalni osecaj hladnoce),nepravilan rad srca,niski pritisak,dehidracija i osteoporoza.Prepoznati anoreksicnu osobu mozemo po odbijanju hrane,zanemarivanju osećaja gladi,prekomernom vezbanju,apatiji-nedostatku emocija.Takva osoba ima problem sa koncentracijom,ceste depresije,suicidalne misli i veoma je povucena. 

    • Moderator
    • 370 postova
    22. мај 2016. 23.05.11 CEST

    -Pretpostavlja se, da oko 1% svih zena i devojaka u SAD-u 
    pate od anoreksije. Drugi kazu, da je brojka puna veca. 

    -Anoreksija najcesce pocinje u tinejdzerskim godinama. 

    -U 90% slucajeva od anoreksije pate djevojke i zene. 

    -Anoreksija ubija vise ljudi, nego bilo koja psihicka bolest. Umire oko 10% bolesnika, 20% ostaju hronicno bolesni, a potpuno se oporavlja samo oko 40%. 

    Simptomi anoreksije su: 

    -mrsav izgled 
    -hronicni umor 
    -vrtoglavica ili nesvestica 
    -lomljivi nokti 
    -tanka, suva i lomljiva kosa 
    -opadanje kose 
    -tanke humovite dlacice, koje rastu po telu 
    -gubitak menstruacije 
    -zatvor 
    -suva koza 
    -snizena telesna temperatura (stalni osecaj hladnoce) 
    -nepravilan rad srca 
    -nizak pritisak 
    -dehidracija 
    -osteoporoza 

    Emocionalne i bihevioralne oznake 

    -odbijanje hrane 
    -zanemarivanje osecaja gladi 
    -prekomerno vezbanje 
    -apatija, nedostatak emocija 
    -problemi sa koncentracijom 
    -ceste depresije, suicidalne misli 
    -povucenost 

    Pazite na sledece znakove: 

    -osoba propusta obroke 
    -izmislja opravdanja, da ne bi jela 
    -jede samo "zdravu" hranu, obicno tu, koja sadrzi malo kalorija 
    -razvija cudne navike hranjenja: na primer, reze hranu na male komadice ili ispljuje hranu nakon toga sto ju sazvace 
    -stalno meri hranu 
    -sprema ukusne obroke za druge, ali sama ih ne zeli jesti 
    -stalno se meri 
    -stalno se gleda u ogledalo 
    -zali se na to, da je predebela 
    -nosi vrecastu garderobu 

    • Moderator
    • 370 postova
    22. мај 2016. 23.06.15 CEST

    Lečenje anoreksije zahteva uključenje tima lekara, a terapija podrazumeva strogu kontrolu ishrane, upotrebu medikamenata poput neuroleptika i antidepresiva i paralelnu primenu psihoterapije uz učešće cele porodice. 

    U startu, nakon provere nutritivnog stanja pacijenta, odnosno stanja krvi, jetre, gastro-intestinalnog trakta, neophodno je da se pacijentu preporuče visokoenergetski preparati jer su telu neophodni hranljivi sastojci za nadoknadu zbog slabosti i disbalansa, i mogu biti zamena za hranu, ali pre svega dopuna. Osim toga, visokoenergetski preparati nisu hrana koje se pacijent plaši, brzo i lako se unose, te lišavaju stida koji oni osećaju dok uzimaju hranu u prisustvu drugih. 

    Enteralna ishrana visokoenergetskim preparatima izvanredno reguliše potrebe iscrpljenog organizma, uspostavlja balans i dovodi do brže nadoknade težine.