Forumi » Blogovanje

Kako napisati prvi post

    • 1436 postova
    10. мај 2016. 20.20.39 CEST

    Još jedno pitanje koja nam je stiglo glasi: "Kako da napišem i kasnije objavim prvi post?". Neko će možda pomisliti da odgovor na  ovo pitanje uopšte nije potreban ali mi ćemo vas  razuveriti i  objasniti vam šta je sve bitno kod objavljivanja prvog posta, umesto da ga jednostavno napišete i objavite, a da tom prilikom ne obratite pažnju na neke veoma bitne stvari  koje vam kasnije mogu dati  odgovor na  neka novapitanja...

    Naime neki detalji bitni kod objavljivanja posta kasnije se odražavaju  i na sam izgled i organizaciju/uređivanje čitavog blog šablona?!?! Kako? Krenućemoredom.

    Da biste objavili prvi pisani članak naravno prvo ga morate napisati. To ćemo uraditi  tako što se prvo logujemo na naš blog nalog a zatim u novootvorenom  "prozoru"  kliknemo  na  opciju Novi  post  kako je prikazano na slici   ispod.

     

     

    Prvi korak smo uradili. Pred nama je novo radno okruženje koje se sastoji iz sledećih elemenata (pomenućemo one najbitnije za objavljivanje prvog posta)...

     

    Zvanje - Naslov posta

    U ovo polje unećete željni naslov za vaš novi pisani članak.

     

    Veza

    Ovde možete nalepiti/paste-ovati URL (vezu sa interneta). To znači da ukoliko pišete članak koji se odnosi na neki sajt ili novost sa tog sajta možete nalepiti adresu istoga sajta te će prilikom klika na naslov vašeg posta čitalac biti preusmeren na taj sajt. Takođe,  možete nalepiti  adresu sopstvenog bloga. Takva veza će vemenom biti vidljiva na net-u te vam to može doneti/dovesti nove čitaoce na vaš blog - izbor je navama.

     

    Oznake

    Ovde smo namerno na slici (gore) stavili tri znaka uzvičnika. Sada čitajte  pažljivo i  pratite...  Kod  ovoga dela mnogi korisnici greše, a kasnije zbog takve grešne dolaze do novoga problema itd. Naime Oznake (na net-u poznatije kao Tag-ovi, Kategorije, Teme itd.) zavise od teme teksta koji pišete. Npr. pišete tekst o matematici, koji se uže odnosi na geometriju. Tada je potrebno da u polje Oznake upišete oznaku za taj tekst pa je logično  da  damo  oznaku  Matematika  a  zatim  možemo dodati još jednu oznaku, Geometrija. Sve oznake upisane u polje Oznake moraju obavezno biti razdvojene zarezom!!!

    Ovako: Kuvar, Kuvanje

    Da li ćete pisati prvo slovo veliko ili malo nije bitno - to zavisi od vas i dizajna posta - nema pravila. Jedino ograničenje jeste da u polje Oznake ne sme biti  više od 150  karaktera  (računaju  se slova, znaci interpunkcije i razmaci).

     

     

     

     

     

    Dalje zašto je ovo još toliko bitno? U okviru Blogger naloga postoji usluga koja nam stoji  na  raspolaganju u okviru Dizajn-a а zove se pogađate Oznake (opcija dodaj novigažet).

    Polje Oznake i gadžet Oznake su veoma povezani. Naime oznake koje smo kao primer upusali u polje tokom pisanja posta (Kuvar, Kuvanje) sada ćemo pronaći u našem gadžetu. Kako? Jednostavno, potrebno je pratiti putanju:

    Kontrolna tabla >> Dizajn >> Dodaj novi gadžet...

    Klikom na  opciju Dodaj novi gadžet pojaviće  se novi  meni te  ćemo u  njemu potražiti  opciju Oznake  i kliknućemo na nju (slikaispod).

     

     

     

     

    Klikom na opciju Oznake dobijamo ponovo novi meni kao na sledećoj ilustraciji:

     

     

     

    Primetićete polje Labels (eng.Labels u prevodu Oznake) zaokruženo crvenom  bojom.  Taj  naziv moćićete promeniti kako vama odgovara. Za sada recimo da smo naziv Labels promenili u novi naziv Teme. Niz opcija koje se još tu nalaze zavise od vas i ponovo šablona bloga te ćete shodno tome i birati pomenute opcije (želite li da se novi gadžet pojavi kao padajući meni itd.)  Na  kraju  klik  na opciju Sačuvaj. Pa ponovo na sledećem "prozoru" Sačuvaj i na  kraju Prikaži Blog.  Ako ste sve   do sada pratili pažljivo i sve uradili kako treba, na vašem blogu pojaviće se novi gadžet koji izgleda slično kao ovaj na našem  Blogovanje  (markiran crvenom   bojom)...

     

     

     

    Dakle, oznake koje smo dodelili našem postu  automatski  su  povezane  sa  gadžetom  koji  smo  "otvorili" i time dobijamo vezu/link-ove između postova na našem blogu. Što više tekstova budete pisali, i broj oznaka biće veći budući da svaki tekst ima svoju novu oznaku. Ukoliko neki novi tekst pripada kategoriji za koju oznaka već postoji odelite mu istu (već postojeću) oznaku. Ovime smo još dobili i opciju koja pomaže čitaocima vašeg bloga da se snađu, da potraže tekst po temama itd. Ovo ujedno predstavlja i veze/link-ove vaših tekstova ka net-u i sa net-a. Znači oznake će vremenom biti vidljive na net-u (veza ka net-u), a čitaoci će u npr. Google pretrazi pomoću istih tih oznaka nalaziti vaš  blog  i članke koji ih zanijmaju (veza sa  net-a).

     

    Toliko za sada... sve nabolje...

    Delite sa nama vaše blogove i družite se sa klubom prijateljima Volimo Net mreže.

     

    http://www.volimo.net/blogs


    Poslednja izmena: 13. мај 2016. 14.15.58 CEST"