Forumi » Psi

Parenje ili sprečavanje

    • Moderator
    • 46 postova
    11. април 2016. 18.31.48 CEST

    PARENJE ILI NJEGOVO SPREČAVANJE? 


    Ako želite da se ženka psa pari najbolje vreme za to je između 9-og i 13-og dana od početka "teranja". Dobro razmislite jer štenci unište ceo stan dok sisaju i dok ih ne poklonite nekome (ako to uopšte uspete jer zainteresovani znaju da otkažu uzimanje u zadnjem trenutku) i zahtevaju 24 časa čišćenje stana. 


    Posle parenja, mužjak i ženka psa ostaju "vezani - slepljeni" zadnjim delovima tela oko dvadeset minuta. Nipošto nemojte pokušavati da ih razdvojite, jer bi time samo mogli povrediti pse, ako su neiskusni i vuku svako na svoju stranu držite ih u mestu da ne vuku jedno drugo. 


    Ovo važi i za slučaj neželjenog parenja. Prvo ih pustite da se razdvoje, a zatim preduzmite korake u pogledu sprečavanja trudnoće. 


    Postoje razna sredstva za eliminisanje mirisa "teranja" u vidu raznih dezodoranasa i sprejeva. Postoji i hirurški način sterilizacije ženke psa, pri kojoj se kuji hirurški odstranjuju jajnici i materica. Na taj način se trajno odstranjuje "teranje" i vlasnik ženke psa može biti spokojan u pogledu neželjenih štenaca. Jedina mana ovog zahvata jeste što se radi jednom zauvek, zato dobro razmislite pre nego se odlučite na ovakav korak. 


    Operacija je bezbolna, radi se u opštoj anesteziji, i po pravilu nema neželjenih efekata, sem poželjne dijete dok se hormoni ne stabilizuju.