Forumi » Mačke

Razvoj macica

    • 1436 postova
    06. април 2016. 21.13.27 CEST

    Prvih dvanaest nedelja u životu mačeta su vrlo važne kada se govori o razvitku. Za vreme ovog perioda ceo nakot bi trebalo da ostane zajedno sa majkom, tako da mogu da nauče pravila o tome kako biti mačka! Ovaj tekst će Vas provesti kroz faze kroz koje mače prolazi. Odmah po rođenju i prva sedmica Mačići se rađaju slepi i gluvi, tako da moraju da se oslone na čulo mirisa da bi našli majku i sisali. Nekoliko prvih dana po rođenju glavni zadatak mačeta je da jede, spava i da ga majka neguje. U ovom periodu treba mačiće da prepustite majci, nema potrebe da ih uzimate i čak treba da se trudite da ih ne uzimate osim ako nije apsolutno neophodno.

    Između petog i desetog dana života oči mačića će početi da se otvaraju i oni će početi da posmatraju svoj novi svet. Mogu da pokušaju da hodaju kada progledaju, ali biće vrlo trapavi; ovo je normalno. Ne brinite za čišćenje materinske kutije, ni samih mačića, majka će to da radi. Mačići treba da su pri rođenju teški oko 85-110 grama i treba da napreduju između 85 i 140 grama sedmično. Moguće je da majka počne da seli mačiće po stanu ako je nezadovoljna položajem materinske kutije. Ovo je instinktivno nastojanje majke da obezbedi mačićima sigurnost. Ako počne ovo da radi, NE VRAĆAJTE mačiće u kutiju. Ovo će samo da uzruja majku, jer će pomisliti da su joj mačići nestali! Popustite majčinim željama.

    Druga i treća sedmica Do ovog trenutka mačići bi trebalo da su sposobni da gledaju, a počeće i da čuju. Počeće da lutaju i šetaju okolo, ali biće vrlo nestabilni. Ne brinite, brzo će da napreduju u tome. Sledite majčine želje, ali ćete verovatno moći da uzimate mačiće. Ne preterujte u tome i ako se majka ikada naljuti na Vas zbog preteranog diranja njenih beba, odmah prestanite. Mačići još treba da sisaju kod majke i da od nje dobijaju sve što im je potrebno. Treba da razgovarate sa veterinarom o čišćenju od parazita i o vakcinaciji (pročitajte tekst o vakcinaciji). Mačići koji su jako zaraženi crevnim parazitima mogu da umru. Mnogim mačićima je potrebno nekoliko čišćenja, zato obavezno o planu čišćenja razgovarajte sa veterinarom.

    Četvrta i peta sedmica Do ovog vremena mačići će da nauče da vrlo lepo hodaju, a možda će početi i da koriste kutiju za pesak. Potrudite se da za mačiće nabavite odgovarajuću kutiju (pliću i manju od majčine); ovu kutiju možete da držite negde u blizini materinske kutije. Majka bi trebalo da nauči decu kako se kutija koristi. Pustite je da to sama radi i samo održavajte potpunu čistoću kutije. Neka zubići počnu da rastu! Mačići će početi da dobijaju zube u ovom periodu. Majci ovaj rast neće da se dopadne, pošto ih još doji, pa će da smanji vreme dojenja. Stavite malo hrane i činiju sa vodom za mačiće blizu materinske kutije. Samo nemojte da budu pored kutije sa peskom. Mačiće treba da hranite kvalitetnom hranom, specijalno izrađenom za njih.

    Šesta i sedma sedmica Do kraja ovog perioda svi mačići bi trebalo da su već odbijeni od dojenja i da jedu hranu iz svojih činija. Svako mače bi trebalo da je teško oko 400-500 grama. Do dvanaeste sedmice mačići bi trebalo da pređu na potpunu ishranu suvom (ili kakvom drugom) hranom posebno proizvedenom za mačiće. Mačići će sa majkom da otpočnu uvek važno igranje. Igra je vrlo važna za pravilnu socijalizaciju mačića, zato ih pustite da se igraju i istražuju! Kao i deca, što više se igraju i istražuju, to više će da napreduju, mentalno i intelektualno! Nastavite da uzimate mačiće samo onoliko koliko majka dopušta. To će da im pomogne da se naviknu na svoje ljudske partnere i postanu bolji ljubimci.

    Osma i deveta sedmica Mačići će da nastave sa učenjem i istraživanjem i biće tipični „mačići” - znatiželjni za sve i ulaziće svuda. Pustite ih da istražuju, igraju se i dirajte ih onoliko koliko majka dozvoli. Počećete bolje da shvatate kako će mačići da izgledaju kada odrastu. Boja očiju i krzno postaće do ovog trenutka onakvi kakvi će verovatno i konačno da ostanu.  Mačići i dalje mnogo uče od majke i zato ih još ne treba odvajati. Mnogi uzgajivači nastoje da prodaju mačiće pre 12 sedmica starosti. Nemojte kupovati mačiće ovog uzrasta. To nije dobro za mače, a kako mače nije potpuno socijalizovano, može da se desi da imate više problema sa njegovim ponašanjem nego ako ga nabavite u uzrastu od 11-12 sedmica. Druga je stvar ako usvajate mače iz prihvatilišta. U tom slučaju ne oklevajte ni trenutak, jer sirotanu je očajnički potrebna pomajka pa će Vas da prihvati u toj ulozi.

    Deseta do dvanaesta sedmica Mačići će početi da postaju nezavisniji jedni od drugih, kao i od majke. Moguće je da im je potrebna neka završna vakcinacija, ali uglavnom su već vakcinisani, zdravi i potpuno socijalizovani. U ovom periodu i samo tada, možete da razmotrite prelazak mačeta u novi dom.


    Poslednja izmena: 07. април 2016. 12.26.33 CEST"