Forumi » Mačke

Znaci upozorenja na mogucu bolest kod macke

    • 1436 postova
    06. април 2016. 14.53.33 CEST

    1. KAŠALj Kod mačaka je kašalj vrlo redak i svaku mačku koja ima kašalj morao bi što pre da pregleda veterinar. Kašalj može da ukaže na srčano oboljenje.

    2. KRV U POVRAĆCI ILI URINU Ovo je znak unutrašnjeg krvarenja.

    3. BLEDO RUŽIČASTE ILI BELE DESNI Pritisnite mačkine desni prstom. Ako odmah po prestanku pritiska usled koga su pobelele ne povrate ružičastu boju, ovo bi moglo da ukaže da je Vaša mačka izgubila veliku količinu krvi i/ili da pati od unutrašnjeg krvarenja.

    4. MLITAVOST Mogla bi da bude znak mnogih bolesti, a takođe i unutrašnjeg krvarenja.

    5. UČESTALO PIJENJE I URINIRANJE

    6.IZNENADNE PROMENE APETITA

    7. ZNATAN GUBITAK TEŽINE, NAGAO ILI POSTEPEN Anoreksija (gubitak apetita) bi mogla da bude simptom mnogih bolesti, a naročito bi mogla da ukaže na bolest jetre.

     8. NEOBIČNO KRATAK DAH I UBRZANO DISANJE

    9. BILO KAKVA GRUDVA U KOŽI MAČKE PROVERITE MAČKIN DAH Miris mačkinog daha ponekad može da ukaže na zdravstveno stanje na koje inače ne biste bili upozoreni. Na primer, ako Vaša mačka ima dah koji miriše na urin, to bi moglo da znači da boluje od bubrežne bolesti. Ako ima slatkast, ili miris na voće, to bi moglo da ukaže da je možda postala dijabetična (ovo je pogotovu tačno ako pije velike količine vode i češće urinira nego obično). Poremećaji jetre se ponekad otkrivaju kada mačka ima dah koji jednostavno „neispravno” miriše, a takođe je združen sa povraćanjem, gubitkom apetita, oticanjem trbuha i žuticom očiju ili desni.

    PROVERAVAJTE HIDRACIJU VAŠE MACE Najlakši način da se proveri hidracija mačke je da se uštine, čvrsto ali nežno, koža između mačkinih lopatica i da se podigne ravno naviše i da se u trenutku puštanja uvrne. Koža koja je dobro vlažna vratiće se natrag za manje od sekunde, gotovo trenutno. Što duže se koža vraća na svoje mesto, to je Vašoj mački potrebno više tečnosti. Kod teško dehidriranih mačaka možete, sa Vašim veterinarom, da odlučite da ubrizgate rastvor (obično 5% glukoza ili Hartmanov rastvor) pod kožu.

    PROVERAVAJTE PULS VAŠE MACE Normalna brzina otkucaja srca za mačke je 110 - 150 otkucaja u minutu, a puls je najlakše pronaći unutar mačkinih butina, gde se noge spajaju sa telom. Naravno, podrazumeva se puls u mirovanju. (Kupite stetoskop, nije skup a najlakše je meriti puls direktnim slušanjem srca. Pošto su obično nestrpljive, mačkama se puls meri na 15 sekundi, pa se izbrojani otkucaji pomnože sa četiri)