Forumi » Mačke

Macija komunikacija

    • 1436 postova
    06. април 2016. 14.18.30 CEST

    Mačke možda ne mogu da govore ljudskim jezicima, ali zato raspolažu sa mnogo drugih načina na koje mogu da Vam „govore”. Mačke su razumne životinje, probleme rešavaju kao i sve visoko razvijene vrste. Mačke mogu da komuniciraju sa Vama i činiće to ako im dozvolite da se izraze, ako im odgovorite i nastojite da shvatite šta one hoće da kažu. Naučite šta razni signali Vaše mačke znače, tako da Vi i Vaša mačka možete redovno da komunicirate. To će ne samo da unapredi Vašu vezu sa mačkom i Vašu mačku da učini srećnom, već će da Vam omogući da čitate mačkine signale, tako da ćete znati kada Vaša mačka želi da se igra ili pak da bude ostavljena na miru.

    REP Rep je verovatno jedan od najboljih komunikacionih indikatora koji mačke imaju. Možete pročitati gotovo svako mačje osećanje i misao gledajući njen rep.

    Rep savijen u luk i naježen: Vaša mačka je uplašena i spremna je da napadne u samoodbrani. Ježenje je instinktivno, pošto čini da mačka izgleda veća.

    Rep potpuno uspravljen i naježen: Vaša mačka je naljućena, agresivna i spremna da napadne.

    Rep potpuno uspravljen i podrhtava: na ovaj način rep se pokreće kada mačka obeležava teritoriju urinom; međutim, ako Vam je mačka sterilisana, rep će svejedno da pokreće ovako kada je pozdravite, samo što neće biti nikakvog obeležavanja. To je njen način da Vam kaže „zdravo, evo tvoje ljubljene mačke”.

    Rep potpuno uspravljen i nepokretan: besramni pozdrav. Tako majka mačka pokazuje mačićima da joj pregledaju zadnjicu.

    Rep potpuno uspravljen, ali vrh povijen u stranu: Vaša mačka je veoma zainteresovana za nešto; srećna je i prijateljski raspoložena.

    Rep lagano dignut i povijen kao znak pitanja: mačka je uzbuđena.

    Rep povijen nadole, a zatim unatrag: mačka Vam je vrlo opuštena i zadovoljna.

    Rep miran, ali vrh mu podrhtava ili se trza: Mačka Vam je blago naljućena. Može da napadne ako trzanje postane dovoljno žestoko.

    Rep žestoko šiba levo-desno: Mačka samo što ne napadne nešto, ovi pokreti se vide za vreme borbi ili igre. Ovo nije isto kao klimanje repom kod pasa.

    Rep stoji postrance: mačka upućuje seksualni poziv (ovo obično čine samo ženke u parenju).

    Rep stoji nisko i naježen je: Vaša mačka je snažno uplašena.

    Rep stoji nisko i udenut je između zadnjih nogu: mačka pokazuje pokornost, ili poraz.

    UŠI Mačje uši su još jedno sredstvo za izražavanje osećanja.

    Uši okrenute napred i pomalo u stranu: Mačka Vam je opuštena i srećna.

    Uši vrlo uspravne i okrenute napred: Vaša mačka sluša nešto što je vrlo zanima.

    Uši nervozno švićkaju: mačka Vam je uzbunjena i nervozna.

    Uši poravnate sa glavom: mačka Vam je preplašena i može da napadne (ovo je instinkt za zaštitu ušiju za vreme borbe).

    Uši unazad ili između opomene i defanzivnog položaja: Mačka je agresivna i može da napadne.

    Uši okrenute u stranu: mačka Vam je veoma ljuta i neraspoložena.

     

    • 1436 postova
    06. април 2016. 14.21.12 CEST

    LEĐA / KRZNO Mačje krzno, uopšteno, je prilično postojano; međutim, ako primetite svoju mačku kako kao luk savija leđa i ježi se, možete biti uvereni da Vam je mačka preplašena i u defanzivi. U ovom trenutku može da napadne.Mačke mogu da proizvedu preko 100 različitih glasova (psi mogu samo 10). Ovi zvuci uključuju različita mjaukanja, predenja, grgljanja i pištanja, koja se javljaju u različitim tonovima i oktavama, i mogu da znače mnogo stvari. Što više pričate sa svojom mačkom, to će više i ona da uzvraća i da proširuje svoj „rečnik”. Pravi prijatelj će vremenom da nauči šta njegovoj mački znači svaki od ovih zvukova. Slušajući mačku i odgovarajući joj, vremenom možete da počnete pravi razgovor, sa razumevanjem jedno drugog. To će pomoći da se veza između Vas i Vaše mačke razvija, a Vašu mačku će privući da bude još izražajnija.

    REŽANJE / ŠIŠTANJE Režanje i/ili šištanje znači samo jedno - Vaša mačka razmišlja poslovno i želi da odstupite. Ako Vaša mačka reži ili šišti na Vas, ne poguravajte stvar ili ćete biti napadnuti.

    ZENICE Mačje zenice se najčešće menjaju sa količinom svetla u prostoriji. Međutim, ako mačka postane previše uzbuđena, ili pak ljuta, njene zenice će da postanu veoma uvećane, nezavisno od količine svetla.

    OČI Oči Vaše mačke takođe mogu mnogo da Vam kažu o tome šta Vaša maca misli: Širom otvorene oči: mačka je probuđena i spremna da ode. Širom otvorene oči koje pomalo cakle: Vaša mačka se oseća pomalo obesno. Poluzatvorene oči: Vaša maca je opuštena i spremna za „ponjave”. Ovo takođe može da znači da Vam je mačka bolesna, ako joj oči izgledaju ovako čak i kada je razbuđena. Zatvorene oči: očigledno, spavanje. Namigivanje/žmirenje: dugo, sporo žmirenje znači da je Vaša mačka zadovoljna i opuštena.