Forumi » Mačke

Ishrana

    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.02.38 CEST

    Pažljivo pročitajte ovaj tekst, p`omoći će Vam da ne pravite greške u ishrani Vašeg ljubimca, koje obično pravi većina našeg sveta. Takođe, pomoći će Vam da ne nasedate jevtinim marketinškim trikovima kojima pribegavaju izvesni proizvođači gotove hrane za mačke, ako se za ovu hranu opredelite. Jedan od takvih trikova je i suva hrana sa povrćem, koju proizvodi „Whiskas”. Kažu da je veoma tražena. Ne nasedajte na ovakve trikove. Ako povrće u ishrani predstavlja raznovrsnost za Vas, što je tačno, za Vašu mačku ono ne znači gotovo ništa. Bolje kupite proizvod od onog ko Vas ne laže. U tom pogledu, verovatno su najsigurniji proizvodi firmi „Royal Canin”, zatim „Purina”, „Hill's“ i „Eukanuba”. Ja koristim „Royal Canin” - pogledajte njihove deklaracije i shvatićete zašto.

    Iznad svega, važno je upamtiti da je Vaša mačka mesožder i da zahteva mesnu ishranu. Ovu očigledno samodovoljnu činjenicu ljudi, u najboljoj nameri, prečesto previđaju, nastojeći da od svojih ljubimaca naprave sveždere ili pak biljoždere. Oni polako ubijaju životinju, s ljubavlju. Psi su, mada mesožderi u najstrožem smislu, u velikom stepenu i svežderi i imaju sposobnost da razgrađuju i vare i biljne, isto kao i životinjske belančevine. Pas može sasvim uspešno da preživi na istoj hrani kao i čovek, stoga može da živi na otpacima sa stola, pa čak i na pažljivo uravnoteženoj vegetarijanskoj dijeti. Mačke, uprkos 5000 godina pripitomljavanja (ili bolje reći zbog samo 5000 godina pripitomljavanja), ostaju strogi mesožderi. Nesposobne su za varenje većine biljnih belančevina.

    Nema i ne može ni biti vegetarijanskih mačaka! Da dodamo, mačke u divljini su mesožderi jednakih mogućnosti koji proždiru ceo svoj plen: mišiće, organe, kosti, otpatke, kožu... Na taj način, mačke konzumiraju ne samo meso i organe plena, već isto tako i delimično svarenu biljnu hranu koju je plen pojeo. Uz pomoć žrtvinog procesa varenja, mačka je u stanju da izvuče hranu iz raznih biljnih izvora. Ovaj razrađeni pristup ishrani znači da je mačka izgubila sposobnost da stvara razne vitamine, enzime i druge supstance neophodne za život, primajući ih direktno iz hrane. Ova „lenjost” je dovela do toga da mačkini prehrambeni zahtevi budu korenito različiti od psećih, što je i razlog da mačja hrana bude skuplja od pseće.

    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.07.27 CEST

    Suva hrana je najmanje skupa od tri tipa i, budući suva, ima dodatnu prednost abrazivnog delovanja, koje pomaže da zubi i desni ostanu čisti i da smanji taloženje zubnog kamenca (praksa je pokazala da ovo, nažalost, nije potpuno tačno). Belančevine i masti za ovu hranu dobijaju se iz mesa, ribe, živine i mlečnih proizvoda, umešanih u osnovu od žitarica, obično kukuruzno brašno.

    Pažljivo balansiranje i dodatak vitamina i minerala učinili su da suva hrana postane dobra i uravnotežena. Ova hrana sadrži 10% vode, stoga dugo traje i na polici i u stomaku. Ovo znači da hranu možete da ostavite sve vreme napolju, a mačka može da se posluži manjim obrocima, umesto jednog velikog. Ovo unapređuje probavu. Jedan teoretski nedostatak je predispozicija među mužjacima, posebno kastriranim, da dobiju urinarni poremećaj (poznat kao FLUTD, raniji naziv FUS). Ova predispozicija nije dosad dokazana (niti pobijena), te su veterinari oštro podeljeni oko toga. Ukoliko postoji takva predispozicija, to je verovatno zbog malog sadržaja vode u suvoj hrani, odatle slabije ispiranje urinarnog sistema. Obezbeđivanje adekvatnog izvora ukusne sveže vode će negirati takav problem. (Ako imate kastrirane mužjake, potrudite se da nabavite hranu u kojoj nema više od 0,1% magnezijuma i koja obavezno sadrži DL-metioanin, koji se koristi za zakišeljavanje urina, što je dobra preventiva protiv stvaranja urinarnog kamena struvita – mada i oko zakišeljavanja urina ima dosta kontroverzi).

    Suva hrana vremenom gubi deo svoje hranljive vrednosti, naročito ako je izložena vazduhu i svetlu. Izbegavajte korišćenje suve hrane koja je starija od 6 meseci (mada proizvođači najčešće deklarišu rok trajanja od 12 meseci). Ako morate da je skladištite na duže vreme, činite to u hermetičkim i tamnim posudama. Moram ovo da kažem. Na suvu hranu se u poslednje vreme diže dosta velika povika zbog previsokog sadržaja ugljenih hidrata, odnosno skroba – u pojedinim vrstama čak 25% pa i više, što jako odudara od sastava hrane kojom se mačke prirodno hrane (pogledajte tabelu u odeljku „Prirodna ishrana“). Pojedine mačke pod uticajem ove hrane mogu da postanu dijabetičari, pa ovo treba imati u vidu ako se odlučite za suvu hranu. Proveravajte svojim mačkama glukozu u krvi povremeno, pa ako treba promenite joj način ishrane. To ponekad može da bude dovoljno za vraćanje u normalu.


    Poslednja izmena: 06. април 2016. 13.09.23 CEST"
    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.11.05 CEST

    Ova hrana ima veću privlačnost od suve, takođe i više košta. Napravljena je sa namerom da navede mačku da pomisli da je u pitanju meso, po izgledu i po ukusu, i u tome se prilično uspelo.

    Kao i za suvu hranu, belančevine i masti se dobijaju iz raznih izvora. Pojedini izvor: meso, riba, šta god, često se dodatno ističe da bi se ojačala aroma. Sadrži oko 30 - 35% vode, nasuprot suvoj hrani sa 10% i konzerviranoj sa 70 - 80%. Za razliku od suve hrane, ne suzbija zubni kamenac. Takođe ima prednost minimalnog mirisa i dugog vremena skladištenja.

    Dobra je za otprilike jedan dan u činiji i ne bi trebalo da se ostavlja napolju duže od toga. Vreme skladištenja je ekstremno dugo, pošto je obično pakovana u hermetičke kese. Pazite, većina ove hrane sadrži mnoštvo konzervansa za sprečavanje kvarenja, zato pažljivo čitajte deklaracije na pakovanjima.


    Poslednja izmena: 06. април 2016. 13.11.57 CEST"
    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.12.51 CEST

    Najskuplja je od sva tri tipa, ali još uvek je u svetu najpopularnija. Njeni najveći nedostaci su cena i miris. Sadrži prvenstveno belančevine i masti iz mesa, ribe, mlečnih proizvoda i biljnih izvora, sa dodatkom vitamina i minerala.

    Većinom su potpune u prehrambenom smislu. Sadržaj ugljenih hidrata je, najčešće, vrlo približan onom u prirodnoj hrani. Mnogo konzervirane hrane sadrži 70%, pa i svih 80% vode, a kao ispuna se često koristi želatin, da bi vezao što više vode.

    Kupac, prirodno, plaća tu vodu i želatin. Čitajte nalepnice! Ni ova hrana ništa ne čini protiv zubnog kamenca. Dobra je, međutim, za one mačke koje pate od urinarnog poremećaja (FLUTD), zbog niskog sadržaja magnezijuma.


    Poslednja izmena: 06. април 2016. 13.14.37 CEST"
    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.26.41 CEST

    Rasprostranjena je deviza „najbolje je sveže”. To je tačno ukoliko je sveže istovremeno uravnoteženo, što često nije. Dobro uravnotežena ishrana za mačku, od sveže hrane, sastojala bi se od mesa (mišićnog tkiva) zbog belančevina; zasićenih i nezasićenih masti (polinezasićene masti, kao one u margarinu, obično se ne nalaze u jelovniku mesoždera); šećera, skroba i drugih ugljenohidrata; cerealija, trave i izvesnog lisnatog povrća zbog celuloze; raznih organa zbog vitaminskog sadržaja; kostiju zbog kalcijuma i fosfora; krvi i povrća zbog gvožđa i mineralnog sadržaja; i malih količina ovog i onog zbog elemenata u tragovima i zadovoljstva.

    Sve te zahteve zadovoljava prosečni miš (nažalost, danas nikada niste sigurni da miš nije konzumirao neki od otrova usporenog dejstva, koji će da ugrozi, pa i usmrti Vašeg ljubimca). Pošto će veoma malo nas da uzgaja miševe za mačju hranu, možemo da uz malo razmišljanja hranimo svoje ljubimce dobro uravnoteženom ishranom od svežih namirnica. Sledeće namirnice imaju navedene osobine i efekte:

    Meso (mišićno tkivo): ovo je osnovna hrana svakog mesoždera.Meso može da bude goveđe, konjsko, svinjsko, ovčje, pileće, ma koje (čak i mišje).Većinu mesa treba lako prokuvati da bi se ubili paraziti, posebno svinjetinu i slatkovodnu ribu. Jeftiniji, masni komadi mesa će takođe da obezbede mast koja je neophodna mački (kupujte najjeftinije mleveno meso, bolje je za mačku). Kao posebnu poslasticu, probajte da date svojoj mački parče skoro sirove zečetine ili piletine koje ima temperaturu tela i to kada ona nije posebno gladna, pa gledajte kako se rađa lovac. Ona će najverovatnije da mu se prikrada, da ga baca u vazduh, obruši se na njega, pa možda i da ga pojede. Sve je to deo prirodnog poretka.

    Jetra: mačke imaju slabost prema jetri. To je razvijena osobina koja garantuje da će jetra plena da bude pojedena i da će mačka da obezbedi dovoljno vitamina A i gvožđa. U kući će mačka da pojede svu jetru do koje može da dođe. Ako joj se da previše jetre, mačka će dobiti trovanje A vitaminom, što može da bude fatalno. Kao i u svemu, ključ je u umerenosti. Jetra (posebno juneća) bi trebalo lako da se skuva. Kada se jede sirova, često izaziva dijareju (proliv), a kada je prekuvana, konstipaciju (zatvor).

    Bubrezi: obično jeftini, bubrezi (posebno juneći) predstavljaju dobar izvor gvožđa i nekoliko kritičnih vitamina. Pošto sadrže dosta urinske kiseline, trebalo bi ih pre kuvanja držati dva sata i hladnoj vodi. 

    Srce uopšte, ali posebno živinska i zečja srca su favoriti među mačkama i obezbeđuju prvorazredne belančevine. Ne uklanjajte masno tkivo i srčane opne, pošto sadrže potrebne masti.

    Pluća: imaju malu hranljivu vrednost i ne vredi ih davati. Većina mačaka i neće da jede samo pluća. kao i pluća, vime ima malu hranljivu vrednost i ne vredi ga davati.

    Slezina: često izaziva dijareju i treba je izbegavati.

    Želudac: dobar za pse i velike mačke, želudac je obično pretvrd za naše male mačke. Kaša od želuca je, sa druge strane, odlična, pošto je meso omekšalo mlevenjem, a čorba je uopšte dobra.

    Otpaci: otpaci od sitnih životinja, kao što su zečevi, su fini ako su prokuvani lako, da se ubiju paraziti. To je, konačno, ono što jedu u divljini.

    Kosti: kosti su dobra hrana. Kosti većih životinja, kao juneće, obično su prevelike za mačku, ali na primer repna kost može biti ono pravo. Kosti sitnih životinja mogu da se služe lako prokuvane da se pobiju paraziti, ali nemojte da služite kuvane kosti ptica, posebno dugačke kosti, jer od kuvanja postaju krte pa mogu da se smrve te se zaglave u grlu ili probuše jednjak ili želudačni zid. Kosti svih veličina mogu da se kuvaju pod pritiskom dok ne omekšaju, ali to uništava koštanu srž, koju mačka smatra najboljim delom. Za obezbeđivanje kalcijuma i fosfora može da se upotrebi koštano brašno.

    Riba: kuvana koščata riba je uvek dobrodošla. Izbegavajte veće količine sirove ribe, jer može lako da dovede do trovanja vitaminom V, posebno ako je u pitanju bakalar, tuna ili druge ribe pune ulja. Ne dajte riblje organe, posebno jetru morskih riba, zbog viška joda.

    Mleko: mleko je hrana a ne piće (jedino piće za mačku je voda). Ova hrana predstavlja odličan izvor kalcijuma i fosfora potrebnih za jake kosti i zube, isto kao i mnogih vitamina i minerala. Nažlost, kada odrastu, veliki procenat mačaka izgubi sposobnost da vari mleko (odnosno laktozu u njemu ). Da biste ispitali da li Vaša mačka podnosi mleko, dajte joj malu činiju mleka a onda posmatrajte kakvu će stolicu imati u narednih šest časova. Ako se javi dijareja, mačka ne može da vari mleko, ako stolica ostane normalna, može. U prodavnicama može da se nađe mleko obrađeno bakterijom acidofolus, koje je lakše za varenje, pošto nosi sa sobom svoj acidofolus, a glavni razlog za nepodnošenje mleka (t.j. laktoze) je upravo nedostatak ove bakterije u organizmu.

    Jogurt: mnoge mačke vole čist jogurt a on je, kao i mleko, odličan izvor kalcijuma i fosfora. Za razliku od mleka, jogurt je jedan korak dalje od svežeg. Njega su već konzumirale bakterije, pa je stoga delimično svaren. To i mačkama i ljudima omogućava da lako dovrše varenje.

    Maslac: odličan izvor masti, dobar za rast i krzno, maslac je dobra ali nešto skuplja poslastica zbog koje bi se mačke rado „usvinjile”. Predlažemo povremeno komadić kao posebnu poslasticu.

    Pavlaka: kombinujući ukuse i dobre strane maslaca i mleka, slatka pavlaka je macin šampanjac! Kao takvu je i tretirajte. Sir: većina sireva će izazvati konstipaciju ukoliko se daju u većim količinama. Mali komad povremeno je zdrav i poželjan. Čini se da mačke ne mare mnogo za egzotične sireve, odbijene verovatno mirisom plesni (mi ljudi jedemo najprokletije stvari!).

    Margarin: pošto većina margarina imaju ukus kao maslac, mačke će ga obično tako i tretirati i ješće sve što mogu da dobiju. Nažalost, margarin nije maslac, i ne sadrži kalcijum i fosfor koji čine da maslac mačkama bude tako koristan. Polinezasićene biljne masti koje se koriste u većini margarina prolaze ravno kroz mačku. O margarinu razmišljajte kao o blagom laksativu dobrog ukusa i koristite komadić kao ljupku prevenciju protiv kuglica dlake, ili konstipacije.

    Jaja: žumance sirovog jajeta je korisno i ukusno, obezbeđujući belančevine, sumpor, kalcijum, fosfor i mnoštvo drugih minerala i vitamina. Sirovo belance, sa druge strane, sadrži avidin, koji razgrađuje i uništava vitamine V kompleksa. Ako morate svojoj mački da dajete cela jaja, najpre ih skuvajte, što zgušnjava belance i uništava avidin.

    Povrće: mačke jesu mesožderi, ali jedu povrće koje se nalazi u želucu i crevima plena. Male količine biljnog porekla, kao krompir ili testenine, oko 5% ukupne ishrane, mogu de se konzumiraju pod uslovom da je povrće najpre prokuvano (kuvanje razlaže složene ugljenohidrate u proste ugljenohidrate i pospešuje varenje). Ako dajete previše povrća, ili ga ne kuvate dovoljno, javiće se konstipacija ili dijareja, zavisi od vrste. Voće: za razliku od povrća, voće prvenstveno sadrži proste ugljene hidrate pa ne mora de se kuva. Kao i kod povrća, budite umereni, zbog mogućih želudačnih tegoba.

    Cerealije: mnoge mačke ih vole. Ponovo, sa merom, cerealije kao što su zobno brašno, pšenično brašno, kukuruzno brašno, su sasvim korisne kao izvor ugljenih hidrata. Izbegavajte sirove cerealije, pošto mačka ne može da vari skrob. Apsolutno izbegavajte griz (uopšte, svaku kašu), pošto je zaostali sok od kuvanja za mačku otrovan!


    Poslednja izmena: 06. април 2016. 13.28.15 CEST"
    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.46.15 CEST

    Teško je poverovati da tu ima šta da se nauči u vezi sa staranjem o mački - a još teže je poverovati da čak i nešto tako jednostavno, kao što je obezbeđivanje hrane i vode za Vašu mačku, mora pažljivo da se razmotri! Možda ste čuli da je važno da ne stavite posude za hranu i vodu pored kutije sa peskom. Ovo stoga što, ako ih stavite, posebno hranu, pored kutije sa peskom, mačka će biti zbunjena. Ako joj je prostor za hranjenje preblizu kutije sa peskom, može da odluči da uopšte ne koristi ovu kutiju - što neće da bude dobro ni za Vas, ni za nju.

    Prirodni instink mačaka je da obavljaju nužne radnje daleko od legla, da bi grabljivce zadržale daleko od potomstva i sebe samih kada su najranjivije. Treba da promislite o izboru mesta u kući za njene posude za hranu i vodu, koja će joj omogućiti da na miru uživa u obrocima i što će je ohrabriti da pije dosta vode. Ako posude stavite u prometni deo kuće (kao što je kuhinja), gde uvek ima puno aktivnosti, buke i prometa, neće joj biti udobno i bezbedno, pa tako možda neće uzimati dovoljno hrane i vode. Vreme njenih obroka mora biti vreme mira i tišine, tako da uživa u jelu. Sa malo kreativnosti i razmišljanja, doći ćete do idealnog mesta za hranjenje, a kada to postignete, ne menjajte lokaciju.

    Mačke su u potpunosti sklone navikama i najviše vole kada im je okruženje postojano. Upamtite, takođe, da kako Vaša mačka stari, ili bude povređena na neki način, moraćete da joj omogućite lak pristup hrani (izbegavajte stepenice i slično). Ako u istoj kući imate pse i mačke, ili mačke sa posebnim dijetalnim zahtevima, moraćete da ih hranite zasebno, pa posvetite izvesno vreme proveri da li su sve životinje jele i pile. Postoje psi kojima se posebno dopada mačja hrana, kao što i pojedine mačke jedu pseću hranu ako im se ukaže prilika, a to NIJE zdravo za njih! Psi i mačke imaju vrlo različite prehrambene zahteve, zato moraju da se hrane odvojeno.

    Postoje dve „škole” u razmatranju kako hraniti mačke. Jedna je samohrana metoda, kod koje mačke uvek imaju hranu i dopušteno im je da jedu kad požele (upamtite: mačke bi trebalo uvek da imaju svežu vodu, bez obzira na način hranjenja). Drugi način je hranjenje urednim obrocima, gde se mačka hrani nekoliko puta dnevno. Osim ako Vaša mačka nije ugojena, ili ima problem sa prejedanjem ako ima stalni pristup hrani, mnogi veterinari i stručnjaci za ponašanje preporučuju samohranu metodu zbog mnogo razloga (upamtite: mačke nikada ne treba da jedu hranu za pse!):

    - Mačke su po prirodi prefinjene u ishrani. One ne vole da jedu 2 ili 3 ogromna obroka, već mnogo manjih tokom celog dana.

    - Mačja tela su vrlo neefikasna u preradi uskladištene masnoće. Kao i ljudi, ako mačke ostanu bez hrane duži vremenski period, moraće da upotrebe mast i belančevine uskladištene u telu. Njihova tela, međutim, nisu u tome tako dobra. Mačka koja nije jela čak vrlo kratko vreme, dan ili dva, može ponekad da pretrpi oštećenje jetre.

    - Ako je mačka hranjena samo nekoliko puta dnevno, postoje izgledi da će u vreme hranjenja da bude vrlo gladna, pa će da jede i više nego što joj je potrebno. Ovo će da stvori ugojenu mačku, ili mačku koja se prejeda pa zatim povraća (običaj „orgijanje-pročišćavanje”).

    Naravno, ako imate ugojenu mačku, ili mačku kojoj je potrebna posebna dijeta, mogu da Vam zatrebaju mogućnosti koje u takvim slučajevima pruža hranjenje pravilnim obrocima.

    Ako se pitate koja metoda bi bila najbolja za Vašu mačku, posavetujte se sa svojim veterinarom i vidite koju metodu on preporučuje, (ili jednostavno izvršite probe nekoliko dana pa sami utvrdite šta joj najviše odgovara)


    Poslednja izmena: 06. април 2016. 13.47.09 CEST"
    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.49.57 CEST

    U reklamama i TV emisijama vidimo mačke kako piju mleko. Značajna činjenica je da većina mačaka ne podnosi laktozu. To znači da one ne mogu da svare šećere koje mleko sadrži. Mleko, takođe, ima veoma mali, ili nikakav, prehrambeni značaj za mačke. U suštini, mačka hranjena samo mlekom će da umre zbog nepravilne ishrane. Ipak, većina mačaka VOLI ukus mleka, šta onda činiti?

    „Kvaka” je da mačke uvek imaju pristup svežoj, hladnoj vodi. Sve dok Vašoj mački laktoza nije nepodnošljiva, mleko neće da bude loše za nju ako se daje kao povremena poslastica. Prvi korak je da utvrdite da li Vaša mačka voli mleko. Ako ga voli, onda utvrdite da li podnosi laktozu. Dajte mački malo mleka, zatim je posmatrajte sledećih nekoliko časova. Ako ne podnosi laktozu, dobiće dijareju i možda će imati bol u stomaku, a ako ne dobije dijareju (smatra se da je dovoljno vreme posmatranja 6 časova), onda sme da pije mleko. Ukoliko mačka ne podnosi laktozu, moraćete da joj dajete specijalno pripremljeno mleko (mleko prerađeno bakterijom acidofilus, koja uništava laktozu u njemu; ako nemate ovakvo mleko, dobar je i jogurt, naravno ako se dopada mački). 


    Poslednja izmena: 06. април 2016. 13.51.11 CEST"
    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.52.38 CEST

    Baš kao i ljudi, mačke treba da jedu kada su bolesne. Naravno, takođe kao ljudi, ponekad kada su bolesne, uzimanje hrane je poslednje što žele da čine. Vrlo je važno, posebno kod slučajeva hepatičkog lipidozisa, da mačke održe unošenje kalorija. Ako Vaša mačka celog dana nije jela, momentalno se obratite veterinaru. Nedostatak apetita je pokazatelj bolesti, a mačke mogu da dobiju oštećenje jetre kada ne jedu, makar samo dan ili dva (ako su pregojene). Kada Vaša mačka prestane da jede, telo će početi da koristi svoju mast kao gorivo. Na nesreću, mačke nisu baš dobre u korišćenju uskladištene masti i stoga mast može početi da se akumulira u ćelijama jetre. Ako Vaša mačka treba da jede ali to odbija, prvo pozovite veterinara. U međuvremenu, možete pokušati sa nekoliko stvari:

    1) Hranite iz ruke. Ponekad sam čin ličnog dodira, dok Vam je mačka bolesna, pomaže da počne da jede. Sedite i pričajte svojoj mački, mazite je i polako pokušajte da je navedete da jede.

    2) Dajte joj posebnu hranu. Ponekad će hranjenje rukom, hranom koju ona najviše voli, pospešiti apetit i glad.

    3) Zagrejte hranu. Ponekad jednostavno zagrevanje (sočne) hrane pomaže da ona zamiriše jače i bude privlačnija za Vašu mačku.

    4) Ako mačka neće sama da jede, možete da probate hranjenje špricem. Možete koristiti bilo medicinski, bilo poslastičarski špric. Možete izmešati sočnu hranu sa malo vode u mikseru za voće, a zatim špricem prinuditi mačku da jede. Ovo činite samo kada mačka uopšte neće da se hrani sama.

    5) Postoje mnogi lekovi koji mogu da se daju za stimulisanje apetita. To su diazepam, oksazepam, periaktin, flurazepam i slični (ovo su ustvari lekovi za umirenje, koji kao sporedni efekat imaju povećanje apetita, ali kod mačaka čak mogu da dovedu i do oštećenja jetre! Verovatnoća da se ovo dogodi je izuzetno mala, ali svakako treba razmotriti rizik. Međutim, diazepam zaista deluje i to u roku od nekoliko desetina minuta, ako se daje peroralno, odnosno nekoliko desetina sekundi, ako se daje parenteralno. Zato, ako imate veliki problem i mačka mora hitno da projede, onda ...) U poslednje vreme dosta veliku „popularnost“ je stekao mirtazapin („remeron“), koji je efikasan u izazivanju apetita, ali bez značajnih neželjenih efekata . Naravno, NIKADA NE DAJTE NIKAKVE LEKOVE AKO VAM IH NIJE PREPISAO VETERINAR.

    6) Kao krajnju meru, možete umetnuti cev (tubu) u želudac Vaše mačke i hraniti je kroz cev. U slučaju hepatičkog lipidozisa, gde je neophodno da mačka jede da bi preokrenula stanje, ovo može biti jedini način.


    Poslednja izmena: 07. април 2016. 12.34.27 CEST"