Forumi » Priroda i zdravlje

Namirnice koje smanjuju apetit

    • Moderator
    • 370 postova
    05. април 2016. 21.26.24 CEST

    Vašem pokušaju da izgubite kilograme najveći neprijatelj je glad. Kontrola porcija je od suštinskog značaja za gubitak kilograma. Ukoliko Vas muči glad tokom perioda držanja dijete, imate želju da stalno nešto grickate pročitajte ovaj naš članak i saznajte koje su to prirodne namirnice koje Vam mogu pomoći da smanjite apetit.

    KAFA Antioksidanti u zrnu kafe se bore protiv slobodnih radikala u našem organizmu i pomažu pri eliminaciji toksina. Istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje kafe može da ubrza metabolizam i smanji osećaj gladi. Dve šolje kafe dnevno su dovoljne, pritom količine šećera svedite na minimum.

    BADEMI Puni vlakana i zdravih masti, bademi će Vas dugo držati sitom. Zamenite svakodnevne grizkalice bademima koji će Vam potisnuti apetit i pomoći pri gubitku kilograma.

    ĐUMBIR Koren Đumbira sa svojim neverovatnim zdravim beneficijama se koristi još od davnina. Ova biljka poboljšava varenje, smanjuje nadimanje i ubrzava metabolizam. Takođe,  snabdeva telo energijom i potiskuje apetit.

    ČILI Čili je poznat po svojim efektima  jačanja metabolizma. Samo pola kašičice dnevno će ubrzati Vaš metabolizam i naterati telo da u stanju mirovanja sagori dodatnih 10 kalorija. Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju čili jednom dnevno jedu manje tokom dana. Korišćenjem ovog začina možete izgubiti i do 4 kilograma za mesec dana.

    AVOKADO Avokado je odličan izvor nezasićenih masti koje su bitne za zdravlje srca. Ova voćka smanjiće Vam apetit i pomoći u održavanju zdravog kardiovaskularnog sistema. Masti iz avokada šalju mozgu signale da je telu dosta hrane a samim tim smanjuje glad.

    JABUKE Ovo ukusno voće sadrži pektin i rastvorljiva vlakna koja stvaraju osećaj sitosti.  Takođe povećavaju energiju i regulišu šećer u krvi. Jabuke zahtevaju mnogo žvakanja što dovodi do brzog osećaja sitosti.

    JAJA Istraživanja pokazuju da osobe koje za doručak pojedu jedno ili dva jaja imaju manju želju za hranom tokom dana od osoba koje pojedu pecivo sa istim brojem kalorija. Samim tim uneće čak i do 300 kalorija manje nego kad doručkuju pecivo. To se dešava zbog toga što su jaja puna proteina koji potiskuju apetit.

    VODA Voda bi trebalo da bude sastavni deo svake dijete. Čaša ili dve više vode dnevno obuzdaće apetiti i pomoći pri regulisanju telesne težine. Razne studije su pokazale da osobe koji su pile dve čaše vode pre obroka su unosile 90 kalorija manje od onih koji to nisu radili.

    KROMPIR Krompir je pun vitamina A i C, magnezijuma, cinka, vlakana i ugljenih hidrata. Takođe sadrži skrob koji se opire digestivnim enzimima i ostaje duže u Vašem stomaku, a samim tim smanjuje apetit.

    SUPA OD POVRĆA Supa od povrća je bogata vitalnim hranljivim sastojcima za naše telo. Ona će Vas brzo zasititi i hidrirati bez uticaja na telesnu težinu.

    CRNA ČOKOLADA Ukoliko u toku dijete osetite potrebu za šećerom slobodno uzmite kocku crne čokolade sa najmanje 70% kakaa. Ona sadrži stearinsku kiselinu prirodno jedinjenje koje usporava varenje.

    ZELENI ČAJ Slično kao kafa, antioksidanti iz zelenog čaja smanjuju erefekte slobodnih radikala i pomažu pri detoksikaciji organizma. Zbog toga zeleni čaj je odlična alternativa kafi. Takođe sadrži katehin koji usporava rast šećera u krvi a kada je on stabilan ne oseća se glad.

    OVAS Uprkos velikoj količini ugljenih jidrata koje sadrži, ovas Vam može pomoći da izgubite kilograme i suzbijete glad. Ugljeni hidrati iz ovasa se sporo vare pa je nivo glukoze u krvi stabilan. Konzumiranjem ovasa za doručak sprečava se  rast hormona gladi tokom dana.

    SOK OD POVRĆA Piti sok od povrća je sjajan način da unesete više zdravog povrća u Vaše telo. Prema istraživanjima,  osobe koje popiju čašu soka od povrća pre jela unose i do 135 kalorija manje.

    ZELENO LISNATO POVRĆE Zeleno lisnato povrće bogato je vlaknima,  vitaminima i mineralima. Ono može uspešno da zameni skrob i žitarice u Vašoj ishrani i sadrži mali broj kalorija. Spanać, kelj, blitva i drugi zeleniš držaće Vas sitom satima.

    LOSOS Losos je pun proteina i omega-3  mastima. Ove zdrave masti povećavaju nivo leptina u Vašem telu koji pomaže da se suzbije glad i želja za hranom.  Zamena za losos su tuna, sardine ili skuša.

    CIMET Zajedno sa đumbirom i karanfilićem, cimet je prirodni sagorevač masti koji ubrzava metabolizam. Ovaj začin reguliše nivo šećera u krvi i podstiče telo da troši više kalorija u stanju mirovanja. Dodajte cimet u omiljeni čaj, žitarice, frape...

    SEME LANA Seme lana je sadrži mešavinu esencijalnih masnoća i dijetetskih vlakana. Takođe sadrže proteine, vitamine i minerale. Zbog velike koncentracije vlakana pomoći će Vam da se osećate sitijim. Možete ga dodati u jogurt, omlet, salate...