Forumi » Nega lica

Biljkama do lepse koze

    • 1436 postova
    04. април 2016. 14.37.09 CEST

    Koža je najveći organ na vašem telu i jedina je koja štiti unutrašnjost vašeg organizma od infekcija i povreda. Zato joj treba posvetiti posebnu pažnju.


    I muškarci i žene na održavanje lepe i zdrave kože troše gomile novca i vremena. Prema grupama za istraživanje tržišta kozmetičkih proizvoda, prošle godine ova industrija zaradila je 335 milijardi dolara, a očekuje se i rast. 

    Takođe, sve konkurentnija je i proizvodnja prirodnih preparata koja samo u SAD zarađuje oko osam milijardi dolara godišnje. 

    Istini za volju, ne treba vam brdo novca da biste brinuli o koži. Možda to nekima zvuči skoro kao jeres, ali neki biljni preparati mogu vam više prijati i pomoći da povratite snagu, zdravlje ćelija i elastičnost kože. 

    Evo nekih biljaka koje su u tome nezamenljive: 

    Hamamelis 

    Osvežavajući sok ove biljke destiluje se iz kore i lišća, a od istih se prave i dobri pilinzi. Zateže kožu i čini je glatkom i zdravo sjajnom. 

    Kamilica 

    Mali cvet koji podseća na belu radu vekovima se koristi kao biljni čaj za smirenje i lakši san. Kamilica se daje bebama koje imaju grčeve, a neke majke tvrde da su decu uspavale uz pomoć napitka od ove biljke.

    Ona je bez sumnje jedna od najpopularnijih biljaka svih vremena. Međutim, kamilica donosi i veliku dobrobit koži. Sadrži sastojak pod nazivom alfa bisobolol koji smanjuje pojavu finih bora. 

    Drugim rečima, čini da vaša koža izgleda mlađe i daje pruža zaštitu vašim ćelijama. 

    Možete kupiti gotov preparat ili napraviti šolju jakog čaja koji ćete koristiti kao tonik za lice. Ne zaboravite da iskoristite i kesice čaja koje ćete staviti na umorne kapke. 

    Ulje kalofila 

    Ovo ulje tropskog oraha sa pacifičkih ostrva postaje sve popularnije zbog svojih jedinstvenih svojstava. Tamanu ulje, kako se još naziva, ima antioksidansna svojstva i pomaže zaštitu ćelija kože. 

    Deluje kao antiinflamatorno sredstvo pa koristi kod osetljive i iritirane kože. Verovatno je i najbolji izbor prilikom bilo koje vrste opekoina. Ima svojstva koja sprečavaju pojavu ožiljaka, što znači da brzo regeneriše kožu. 

    Takođe, brzo uništava bubuljice i ubrzava zaceljivanje starih. Malo ulja kalofila može dugo da vam traje. Samo ga nanesite na kožu i biće zdravija i glatka. 

    Nezamenjiv je prilikom lečenja uboda i posekotina, zapravo svih loših stvari koje se mogu dogoditi koži. 

    Zmajeva krv 

    Zmajeva krv potiče iz amazonskih šuma i tamo je prilično rasprostranjeno stablo. Sok ovog bilja je krvavo crvene boje i koriste ga indijanci za lečenje problema sa kožom – opekotina, uboda, ujeda i slično. 

    Sok je bogat alkaloidom pod nazivom taspin koji ima izuzetna isceljujuća svojstva. Zmajeva krv bori se protiv bakterija, gljivica i virusa a kada se direktno nanosi formira “drugi sloj kože”, odnosno tanku membranu. 

    Flašica jednog rastvora trajaće vam dugo.