Forumi » Psi

CANINE PARVOVIRUS (parvoviroza, mačija kuga)

    • Moderator
    • 46 postova
    04. април 2016. 10.46.58 CEST

    CANINE PARVOVIRUS (parvoviroza, mačija kuga) 


    Simptomi ove bolesti su: pas je pokunjen, odbija da jede, a zatim počinje uporan karakteristično smrdljiv i krvav proliv sa povraćanjem. 


    Ne brkajte ovaj proliv sa crnim prolivom kada je pas jeo džigericu. Upornim prolivom i povraćanjem, oboleli pas ubrzo ostaje bez tečnosti, dehidrira i umire. 


    Ovakvo stanje je veoma opasno. Virus deluje munjevito i zato je potrebno hitno pozvati veterinara. Virus se ne prenosi sa mačke na psa i obratno, ali se prenosi sa mačke na mačku i sa psa na psa! 

    Najbolja preventiva jeste vakcinisanje psa pre bolesti. 


    Postoji imunoserum koji može spasiti psa i daje se u početnom stadijumu bolesti. Imnoserum su gotova antitela protiv virusa i noviji su proizvod na tržištu, proizvodi se i u Sloveniji i boca sa dozom za više upotreba košta oko 30 eura. 

    Smrtnost je izuzetno visoka oko 90% i praksa je pokazala, da osim imunoseruma ako je dat u početnom stadijumu bolesti, IZUZETNU VAŽNOST IGRA STALNA INTRAVENSKA INFUZUJA PROTIV DEHIDRACIJE. 


    ZAMOLITE VETERINARA DA VAM OMOGUĆI I DA VAS OBUČI DA PSA DRŽITE 24 ČASA NA INFUZIJI KOD SEBE U STANU, DOK SE NE OPORAVI! INSISTIRAJTE NA OVOME PO SVAKU CENU! 


    Tako ste znatno povećali šanse za preživljavanjem.