Forumi » Psi

Štenećak (canine distemper)

    • Moderator
    • 46 postova
    04. април 2016. 10.43.21 CEST

    ŠTENEĆAK (canine distemper) 


    Uzročnik bolesti je virus, a bolest je veoma zarazna i smrtonosna za pse. Napada i mlade pse ali i odrasle, sa razlikom da je kod štenaca smrtnost visoka. 


    Znamo za slučajeve da su psi stari 10 godina umrli od ovog virusa. Period inkubacije je od 3 do 15 dana od kontakta sa bolesnim psom. U svom početnom stadijumu ova bolest liči na mnoge druge. 


    Pas je potišten, odbija hranu. Temperatura je povišena do 41°C. 


    Nakon nekoliko dana sluzokoža očiju postaje crvena a iz nosa mu curi iscedak, prvo vodnjikav, a zatim gust i lepljiv. Pas počinje suvo da kašlje, iscedak iz nosa postaje zelenkast. Zatim počinju i crevne smetnje - uporni proliv i povraćanje. 


    Posle dve - tri nedelje od prvih simptoma, dolaze nervni grčevi facijalnih mišića tzv. "tikovi" i grčevi po celom telu. Ova faza bolesti ima smrtan ishod ili teške posledice degeneracije kostiju, nerava, slepilo... 

    Postoji imunoserum koji može spasiti psa i daje se u početnom stadijumu bolesti. Imunoserum su gotova antitela protiv virusa i noviji su proizvod na tržištu. 


    Imuno serum nije vakcina već su to gotova antitela i proizvodi se i u Sloveniji. Boca sa dozom za više upotreba košta oko 30 eura kod nas. 


    Pročitajte uputstvo, tj. daje li se pod kožu ili u meso! Proverite za koji virus je imunoserum ili je za kombinaciju više virusa! 


    Stalna infuzija može znatno povećati šanse za preživljavanje! 

    Preventivna vakcinacija svake godine je jeftino i sigurno rešenje od ove bolesti i treba vakcinisati i stare i mlade pse. Ne prenosi se na ljude.