Forumi » Psi

Ishrana šteneta dok još sisa

    • Moderator
    • 46 postova
    28. март 2016. 17.44.14 CEST

    SPECIJALNA ISHRANA ŠTENETA DOK JOŠ SISA


    Štene psa se ne bi trebalo odvajati od majke pre 49. dana života jer sisa majčino mleko koje mu održava imuni sistem i metabolizam stabilnim i zdravim. 


    Ako iz nekih razloga štene nema majku, a mlađe je od 49. dana, idealno je pronaći kerušu koja doji i uz nadzor vlasnika, koristiti dojilju kao zamenu za majku.


    Pošto je ovo ponekad nemoguće uraditi, drugi dobar način je kupite specijalnu cuclu za štence koju imaju bolje opremljene prodavnice za kućne ljubimce.

    Iako će vam možda neko predložiti da koristite špric za dojenje to uopšte nije dobar izbor, jer se štene skoro uvek zagrcne od mleka pod pritiskom pa prestaje da sisa, a sam vrh nije mekan kao bradavica pa štene ne može da sisa, što ga instiktivno odbija. Mekana bradavica podstiče refleks sisanja koji nije svestan već instiktivan. 

    Idealno je da potražite specijalno mleko za štence (Kujino mleko), jer psima nikako ne dogovara kravlje mleko ni u kom obliku, čak šta više od njega dobijaju bolove i proliv. Ovo komercijalno pseće mleko imaju uglavnom samo direktni uvoznici pseće hrane, a skoro nikada obične prodavnice za kućne ljubimce. 


    Moguće je napraviti zamenu za pseće mleko prema domaćoj recepturi.

    Zamena za pseće mleko se može napraviti od:

    * 600g punomasnog mleka +10 celih jaja +20 g kosti u prahu (kosti istucane u prah
    poput brašna) ili

    * 800g punomasnog mleka i 200g slatke pavlake+ 1 žumance + 6g kosti u prahu

    NE PREPORUČUJEMO da ovo bude glavni izbor, već samo privremeni do nabavke specijalnog mleka.

    Pseće mleko bi trebalo da sadrži 22.7% suve tvari, 9.47% masti , 7.53% proteina, 3.81% šećera,146 kcal na 100 g. 


    Mleko se priprema tako da se voda zagreje do 50 ° C, doda se koštano brašno tj kosti u prahu, doda se sve ostalo prema recepturi, dobro promućka i kada se ohladi na 38 ° C kolika je temperatura keruše, daje se štencima. U ovom periodu trebate znati da je potrebna posebna pažnja o higijeni.

    Mleko i jaja su veoma kvarljivi i cucla se mora dobro prati vrelom vodomnikakvi zgusnuti ostaci ne smeju zaostati u bočici ili u pregibima posle pranja. Osnovna količina hrane čuva se u frižideru, a manja količina se podgreva i kada se ohladi na 38 ° C kolika je temperatura keruše, daje se štencima.

    Ako je otvor na cucli prevelik štene će se često zagrcnuti i mleko mu izbija na nos. To se ne sme događati i prekinite dojenje na pola sata i zamenite cuclu za onu sa manjom rupom. 


    Štene starosti do dva dana koje je težine oko 400 grama treba da ima 8 dojenja na svaka dva sata sa po 14 ml mleka svaki put, štene starosti do 7 dana starosti ima 6 dojenja od po 25ml svaki put, a od 8. do 16. dana starosti 5 dojenja sa 40 ml mleka svaki put, od 17 dana 4 dojenja sa po 65 ml mleka. Od 17. dana starosti započnite ubrzano odvikavanje od dojenja


    Štene dnevno treba da popije 10‐14% mleka od svoje ukupne težine. 

    PAŽNJA!


    Štene nema samostalan proces varenja i pražnjenja creva već to podstiče majka lizanjem šteneta. 

    Ako se to ne radi štene 100% umire. Zato je potrebno da uzmemo veliki komad pamučne vate, savijemo ga u lopticu i veoma malo navlažimo sa par kapi vode i dugačkim potezima brišemo bokove stomaka, stomak, genitalije, analni otvor i to moramo raditi 5 do 10 minuta.

    Ako to radimo dobro štene će obaviti nuždicu i ispuštati umilne zvuke olakšanja. Ako su zvuci neprijatni poput sonara, “Mii...mii... mii...!” to je signal da ima stomačne ili druge tegobe. Potrebno je štene masirati smotuljkom vate, a može poslužiti i hiruška gumena rukavica napunjena toplom vodom. Kada se neprijatni glasovi “Mii” pretvore u umilne glasove olakšanja “Aaaa”, stomačne tegobe su prestale usled masiranja...