Forumi » F1

GP Australija 2016

    • Moderator
    • 578 postova
    20. март 2016. 07.20.20 CET

    Melbourne Grand Prix Circuit

    First Grand Prix

    1996

    Number of Laps

    58

     Circuit Length

    5.303KM

    Race Distance

    307.574KM

    Lap Record

    1:24.125 by Michael Schumacher (2004)

     

    Nova sezona Formule 1 zapocela je udesom (McLaren’s) Fernanda Alonsa i (Haas’s) Estebana Gutierreza.

     

     

     

     

     

     
     
     
     

    Nico Rosberg uspeo je da zabeleži pobedu na trci za VN Australije.

     

    Pre početka trke vremenski uslovi bili su letnji, jer je temperatura vazduha bila 23 a staze 31 stepen, bilo je sunčano i bez oblaka. U formacijskom krugu na začelju grida ostao je da stoji Danil Kvyat, što je primorala direktora trke Charlie Whitinga da pusti još jedan krug za zagrevanje.

     

    Odmah na startu Ferrarijevi vozači su krenuli munjevito pa su se do prve krivine našliispred vozača Mercedesa. Sebastian Vettel je poveo trku a iza njega našao se Kimi Raikkonen a pratio ih je Nico Rosberg i Max Verstappen dok je Lewis Hamilton pao na šesto mesto. Aktuelni šampion je u petom krugu obišao Felipe Massu i tako izbio na petu poziciju, dok je Vettel pobegao Raikkonenu nešto više od 2 a Hamilton je za vodećim kasnio oko 6 sekundi.

     

    Nico Rosberg se od tada upustio u lov na Kimija Raikkonena, dok je Lewis Hamilton iza sebe imao Maxa Verstappena. Carlos Sainz je prvi vozač koji je ostvrio seriju odlaska u pit stop a pratili su ga Felipe Nasr i Felipe Massa. Nico Rosberg je u 13. krugu otišao na svoj prvi servis, posle čega na stazu vratio se na petu poziciju sa mekom gumom. Krug kasnije Sebastian Vettel je uradio isto samo što je njegov Ferrari koristio super meku komponentu, pa je tom prilikom uspeo da se nađe ispred nemačkog vozača na stazi. Koji momenat kasnije Vettel je uspeo da obiđe Hamiltona na prvoj krivini, dok su Raikkonen pa zatim i aktuelni šampion otišli do boksa.

     

    U 8. krugu na stazi se pojavio sigurnosni automobil zbog incidenta koji su imali Esteban Guteirrez i Fernando Alonso, posle čega je izbačena i crvena zastava. U 16.55h po lokalnom vremenu sigurnosni auto je izveo bolide iz pitlejna, posle čega je trka ponovo puštena. Vettel je poveo trku ispred Rosberga, Raikkonena, Ricciarda, Verstappena, Sainza i Hamiltona. Samo tri krugova kasnije Kimi Raikkonen morao je da odustane od trke, jer mu se zapalio motor. Marcus Ericsson je u 28. krugu morao da odardi kaznu prođi kroz, jer Sauber nije poštovao određena pravila tokom perioda crvene zastave.

     

    U 32. krugu Button i Sainz bili su prvi vozači koji su zamenili svoje istrošene pneumatike, dok je Vettel svoj servis odradeo tri kruga kasnije i na stazu se vratio na četvrtom mestu iza Lewisa Hamiltona. Marcus Ericcson je na 20. kruga do kraja imao tehnički problem na bolidu, pa je morao da uspori na stazi, dok je Hamilton uspeo da u borbi za treću poziciju na prvoj krivini pretekne Ricciarda. Carlos Sainz i Max Verstappen su u pola kruga obišli Jolyana Palmara dok se Daniel Ricciardo odlučio na završn odlazak u boks.

     

    Vettel je polako smanjivao razliku za drugoplasiranim Hamiltonom, dok je Rosberg u odnosu na svog timskog kolegu ima deset sekundi prednosti. Max Verstappen je u finišu trke imao jedno okretanje na stazi, dok je Vettel na dva kruga pre kraja produžio 15. krivinu i tako uprsako sve šanse da se domogne drugog mesta. Na kraju Nico Rosberg pobeđuje ispred Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela, četvrti je bio Daniel Ricciardo, peti Felipe Massa a spisak prvih deset vozača popunili su Roman Grosjean koji je na svom debiju za Haas došao do bodova, Nico Hulkenberg, Valtteri Bottas, Carlos Sainz i Max Verstappen.

     
     
     
     
     

    Poslednja izmena: 20. март 2016. 09.00.40 CET"