Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Brusnica

    • 1581 postova
    16. март 2016. 21.21.40 CET

     

    Brusnica (Vaccinium macrocarpon) postaje sve popularnija biljka. U poslednje vreme se zaista dosta istice njena lekovita moc, pa sve cesce nalazi primenu u lecenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao lek i namirnicu koristili još Indijanci (starosedelacka americka medicina). Njene plodove vole da jedu šumske životinje kao što su medvedi, lisice, ptice...

     

    Najpoznatija podela kada je ovo crveno voce u pitanju jeste na americku i evropsku brusnicu. Evropska brusnica je zimzeleni grm visine od 30cm do 60cm, koji voli kiselo zemljište. Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.

     

    Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.

     

    Brusnica se koristi u ishrani kao: svež plod, sušeno voce, džem, sok, sirup, žele, vino ili caj. Proizvodi se i kao lek u obliku sirupa za decu i tabletama za odrasle.

     

    Naucna ispitivanja su pokazala da je sok od americke i evropske brusnice efikasan lek protiv bakterije ešerihije koli i da za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije. Pored toga dobra je u borbi protiv bakterije "helicobacter pylory" i gljivice kandide.

     

    Caj od brusnice se koristi u prevenciji i lecenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laktasiv, pomoc varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i lecenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih celija "in vitro"), poremecaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd. Uopšte biljka brusnica je dobar prirodni antibiotik.

     

    Kada se sve sabere, jasno je da je brusnica veoma lekovita i korisna namirnica i prirodni lek za prevenciju i lecenje mnogih bolesti pa je zato treba cesce imati na trpezi.

     

    • 1581 postova
    16. март 2016. 21.28.18 CET

    Caj od brusnice:


    Za šolju čaja potrebno je da jednu kafenu kašičicu ploda prelijete ključalom vodom, pokrijete šolju i ostavite da odstoji desetak minuta. Pre pijenja čaj procedite i po ukusu možete dodati kvalitetnog meda.

     

    Osim od ploda topli napitak može da se pravi i od lista brusnice.

    Dve kafene kašičice suvih listova prelijete sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da stoji dobrih 15 minuta promešate i procedite. Preporučuje se da se pije do 3 šolje ovog čaja dnevno, ali ne duže od tri nedelje.


     

    Sok od brusnice sa šećerom:

     

    1kg brusnice,
    litra i četvrt vode,
    sok od jednog limuna,
    300g šećera.

     

    Brusnicu oprati i izmiksati u blenderu sa 100 ml vode. Toj smesi dodati sok od limuna i ostalu vodu. Kad to sve izmešate napraviće vam se pena pa je potrebno da tu penu skinete, posudu pokrijete i ostavite na hladnom. Ne preporučuje se da stavite u frižider. Ostavite tako da stoji 24 sata. Posle tog vremena kroz mokru gazu procedite sok od brusnice i kuvajte na srednjoj temperaturi četvrt sata. Pena će se redovno pojavljivati, pa je vi redovno skidajte. Vruć sok nalite u vruće flaše, dobro zatvorite i umotajte u ćebe. Ostavite da ponovo stoji 24 sata. Posle toga flaše sa sokom odložite na mračno i tamno mesto. Kad se sok načne obavezno ga posle držite u frižideru.

     

    Za infekcije bešike i mokraćnih puteva:

     

    Skuvajte 30 grama brusnice u 0,5 l vode  i to sve dok ne ispari polovina tečnosti. Zasladite kvalitetnim medom po ukusu  i pijte više puta dnevno, dok se tegobe ne povuku.

     

     

     

     




    Poslednja izmena: 16. март 2016. 21.28.56 CET"