Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Boražina / Volujsko uho

    • 1581 postova
    07. март 2016. 13.00.28 CET

     

    Boražina / Volujsko uho je dnogodišnja je zeljasta biljka s okruglom i sočnom stabljikom visine do 50 cm. Listovi su široki i elipsasti. Stabljika i listovi su obrasli grubirn dlakama. Cvetovi su pojedinačni i plavi.

     

    Ova jednogodišnja zeljasta biljka samoniklo raste u svim podnebljima, a uzgaja se i u baštama. Cveta od maja do oktobra i lekovita je u celosti. Bere se u periodu cvetanja, suši u hladu na provetrenom mestu. Kao izuzetno delotvornu na celokupno zdravlje, u Evropu su je doneli Arapi još u srednjem veku.

     

    Zbog velike količine gama-linolenske kiseline, uspešno leči sve upale, kao i autoimune i bolesti krvnih sudova, uspostavlja hormonsku ravnotežu i nivo glukoze u krvi. Pomaže kod reumatizma, jača srce, poboljšava apsorpciju gvožđa, sprečava vrtoglavice. Jak je antioksidans, podstiče znojenje, snižava temperaturu i leči širok spektar urinarnih problema.

     

    Kao čaj je delotvorna za ispiranje usne duplje, kod problema sa desnima i zubima. Sprečava oštećenje vida i nastanak noćnog slepila, a čaj se preporučuje i za ispiranje suvih očiju.

     

    Osim toga, podiže energiju i imunitet, pozitivno utiče na koncentraciju. Otklanja apatiju, depresiju, tugu i melanholiju, kao i nesanicu jer deluje kao blagi sedativ. Fitoterapeuti ovu biljku preporučuju i kod problema sa metabolizmom, menstruacijom, menopauzom, plućnim tegobama.

     

    Žene sa policističnim jajnicima trebalo bi da je konzumiraju sa sladićem (1:1, jer ta mešavina smanjuje proizvodnju testosterona, a povećava nivo progesterona, pa tako podstiče ovulaciju i plodnost.

    Preporučuje se i kao dodatak ishrani tokom oporavka od bolesti. Čisti organizam od toksina, a kao začin korisna je u dijetama koje sadrže niske koncentracije soli. Cvetovi su slatkog ukusa, nalikuju krastavcu, pa su pogodni za ukrašavanje deserta.

     

    Ulje boražine blagotvorno deluje na kožu, može da se pije ili koristi za spoljnu upotrebu. Otklanja crvenilo i upale, dubinski čisti kožu i podstiče rast novih ćelija. Pomaže i kod problema uzrokovanih hormonalnim poremećajem, jer uspostavlja balans

     

    Esencija koja se dobija od cveta volujskog uva ima aromatičan miris, a pre svega je namenjena osobama koje osećaju pritisak i težinu u grudima, oko srca. Oslobađa od pritiska, jača volju i popravlja raspoloženje. Stručnjaci za cvetne esencije je koriste za kardiovaskularne tegobe.

     

     

    • 1581 postova
    07. март 2016. 13.24.49 CET

    Čaj

     

    Sastojci:

    1 prstohvat boražine

    1 prstohvat listova i cvetova jagode

    1 prstohvat crvenih ruža

    1 prstohvat žalfije

    1 prstohvat anisa

    1 prstohvat lavande 

    1 prstohvat majorana

     

    Priprema:

    Navedene sastojke stavite u litru vruće vode i ostavite poklopljeno 20 minuta, zatim procedite.

    Pijte ovaj čaj 3-4 puta dnevno po 2-3 dl.

     

    Kada se upotrebi na više načina, ovaj čaj deluje na čitav organizam.

     

    Ispijanje - Poseban naglasak je na detoksikacijii smanjivanju upala koji su jedan od glavnih aktera u postizanju lepe kože lica.

     

    Obloga - Čaj primenjujte i kao oblogu. Natopite čistu gazu njime, stavite na lice i držite 15- tak minuta.

     

    Sprej - Prskajte njime lice pre nanošenje kreme ili ulja.