Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Zdravac

    • 1581 postova
    04. март 2016. 00.50.27 CET

     

    Zdravac je višegodišnja zeljasta biljka. Dostiže visinu do 40 cm, ima crvenkasto-ljubičaste cvetove i listove na dugačkim drškama, izdeljene na krupne režnjeve. Rizom je dobro razvijen, krupan, dužine 10-15 cm, sa ljuspastim zaliscima i koso postavljen.

     

    Sakuplja se tokom cvetanja - nadzemni deo odseca se od kraja aprila do juna, dok se rizom bere u septembru i oktobru. Ima veoma specifičan, jak i prijatan miris, te se zbog toga često koristi za spravljenje kozmetičkih preparata. Eterično ulje zdravca dobro se meša sa drugim uljima, naročito sa onima od jasmina, lavande i bergamota.

     

    Cela biljka je lekovita.

     

    Nadzemni deo biljke u fitoterapiji koristi se pretežno za lečenje upalnih procesa na koži, infekcije usne duplje, protiv zadaha iz usta i u terapiji oboljenja sluzokože organa za varenje. S obzirom na to da sadrži dosta tanina, upotrebljava se za zaustavljanje krvarenja iz rana, iz nosa, u slučaju obilne menstruacije i protiv hemoroida. Osim toga ova biljka smiruje nervozu srca, oporavlja i jača organizam, podstiče rad bubrega i izbacivanje otrova, a pomaže i u slučaju nesanice. U narodnoj medicini zdravac se, pomešan sa očajnicom, koristi za lečenje ženskog i muškog steriliteta.

     

    Napomene:  

    Zbog visokog sadržaja tanina, prevelika količina zdravca može da izazove želudačne tegobe, pa treba biti oprezan prilikom konzumiranja čajeva od ove trave.

     

    • 1581 postova
    04. март 2016. 00.54.42 CET