Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Kako se prave biljna ulja od lekovitog bilja u kućnim uslovima

    • 1436 postova
    29. фебруар 2016. 20.10.29 CET

    Biljna ulja od lekovitog bilja se dobijaju postupkom maceracije, odnosno izdvajanja aktivnih materija iz sveže biljke u rastvoru ulja pod povišenom temperaturom i u fabričkim uslovima i povišenog pritiska, da bi se trajanje procesa smanjilo. Biljna ulja se razlikuju od eteričnih ulja. Eterična ulja lekovitih biljaka su uljna i mirisna esencija same biljke dok biljna ulja su rastvor biljke u nekom od standardnih ulja.

    Najednostavniji način da sami u kućnim uslovima napravite svoje lekovito biljno ulje je sledeće:

    1. Uberite sveže, zdravo i čisto lekovito bilje

    2. Stavite lekovito bilje u teglu, onoliko bilja koliko ulja hoćete da dobijete, do pola, do vrha.

    3. Prelijte lekovito bilje nekim stabilnim uljem – maslinovo ulje ili suncokretovo ulje, promešajte i ostavite da stoji. Ukoliko koristite hladno cedjeno suncokretovo ulje, koje ima izuzetna svojstva zbog vitamina A i E,  budite svesni da ono lako užegne i da se mora pažljivo čuvati.

    4. Teglu držite na toplom mestu ili direktno izloženu suncu 3 do 4 nedelje. Alternativni i brži način je zagrevanje tegle i dugo višesatno „kuvanje“ na blagoj vatri 24 sata.

    5. U oba slučaju sadržaj ulja promešati s vremena na vreme.

    Nakon zahtevanog vremena biljan ulja procedite kroz višestruku gazu u čiste bočice i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Biljna ulja od lekovitog bilja možete koristiti u najrazličitije svrhe, za mazanje, masažu, kao sastojak sapuna, zavoja, flastera, krema i melema.