Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Kako se pravi lekoviti balsam, melem ili biljna krema

    • 1436 postova
    29. фебруар 2016. 20.08.38 CET

    Receptura izrade tradicionalnog biljnog krema ili melema je jednostavna, i u većini predela Balkana je slična, uz neke lokalne specifičnosti i dodatke. Mahom su meleme i biljne balzame pravili iskusniji travari, koji su znali kako da sačuvaju aktivne sastojke lekovite biljke u preparatu a da sve vredno iz biljke ne sagore u pripemi.

    Ne treba zaboraviti da u prošlim vekovima narodni um nije znao ni za aktivne sastojke, ni za aktivne principe u biljkama, njihovu koncentraciju, doziranost, uslove delovanja, već je sve bilo svedeno na posmatranje spoljašnjih efekata.

    Osnova pravljenja melema je uvek ista i može se prikazati na sledeći način:

    -          zagreje se pola kilograma do kilo svinjske masti dok se ne otopi i postane vrelo

    -          (u primorju je umesto masti zagrevano maslinovo ulje ili neka druga masnoća)

    -          nabere se sveže bilje po izboru, za povredu koja se tretira – dve šake bilja i stavi u mast

    -          mast i bilje se kuva nekih 10-ak minuta stalno mešajući i ne na prejakoj vatri

    -          pred kraj mešanja dodaje se parče loja, komadić voska i malo borove smole

    -          (na ovom mestu su od sela do sela i zavisno od namene preparata, dodavani i med, kreč, mleveni kamen, tamjan, bogojavljenska vodica, pepeo, sol, začini, životinjski sastojci, itd)

    -          sve se dobro promeša, i dok je još tečno procedi kroz platno ili gazu u posude

    -          ostavi se u posudama da se ohladi i dobije tvrdju konzistenciju

    Često se u pripremi melema bajalo ili su se izgovarale molitve koje su trebale da poboljšaju dejstvo melema.

    .

    Neke biljke koje preporučujemo za pripremu melema - jedna glavna biljka ili mešavina biljaka gde glavna biljka nosi pola količine smeše:

    - za rane koje teško zarastaju, za duboke rane, stalno vlažne rane - cvet nevena (kao dodatak mogu i hajdučka trava i rusomača)

    - za rane i povrede koje treba da što pre zarastu i da se smanji ožiljak - hajdučka trava (+kamilica + latice ruža)

    - za opekotine - kantarion (+zova + lavanda)

    - za crveni vetar, herpes, ekcem, psorijazu - neven ( + kamilica + žalfija)

    - za čireve, gnojne rane - bokvica (+ kantarion + maslačak)

    .

    Najveći problem kod tradicionalnih melema su kontaminacija prljavštinom, uvek neujednačen kvalitet, odnos upotrebljenih supstanci, često i manjak aktivnih sastojaka, kao i održivost samog melema kroz vreme. Tada nije bilo frižidera, niti su stari vidari mogli da dodju do prirodnih konzervansa kakve danas farmacija poznaje. Higijenski standardi često u izradi nisu bili visoki i zato se kod vidara u želji da sačuvaju trajnost preparata koristilo previše prirodnih konzervansa – meda, šećera, propolisa i voska, koji su često svojom koncentracijom umanjivali efekat samog melema. Ta praksa je i danas prisutna kod velike većine prirodnih melema koji se prave po malim radionicama i kod kuće.

    Takodje, u nekim krajevima je bilo jako bitno na koji dan se bere lekovito bilje, da li za Djurdjevdan, Jovandan, Petrovdan, da li za puna meseca ili uštapa, kako se bere bilje i kako se tretira. Ovaj deo se vezuje za pseudonaučnu ili magijsku praksu narodnih iscelitelja, koja se u naučnim istraživanjima pokazala samo delimično opravdanom, jer je uočeno da je narodni vidar ponekad intuitivno pogadjao datume za branje biljaka, dane kada one imaju najviše aktivnih lekovitih sastojaka u sebi. Danas je to sve uredjeno biljarskim rasporedom branja, jer se zna kada koje bilje ima najbolja svojstva i najveću koncentraciju aktivnih materija u sebi, ili se stalnim labaratorijskim probama ispituje pravi momenat za branje kod plantažnog uzgoja bilja u kontrolisanim uslovima.

    U samim recepturama kod starih vidara postoji još jedna tajna, koja nije bila uvek jasna istraživačima, a to je par – nepar, odnosno koje biljke u recepturu ulaze u parnim merama a koje u neparnim. Kod uspešnih iscelitelja se to smatralo vrlo bitnim i suštinskim, jer se verovalo u numerološka svojstva aktivnih materija, i to svojstvo smo pokušali da sačuvamo u svim preparatima kompanije Priroda na Dar, i tako naši preparati imaju u sebi sačuvane te zlatne proporcije lekovitih biljaka.

    Druga tajna uspešnih vidara je bila u poznavanju sadejstva različitih biljaka. Nekoliko lekovitih biljaka u jednom preparatu je trebalo složiti kao jedinstvenu porodicu, da bi melem imao dejstva. Neke biljke su se medjusobno isključivale, uticale jedna na drugu da slabije deluju. Takve kombinacije biljaka je trebalo izbeći. U tom delu je nauka napravila veliki progres vršeći farmakološka i farmakodinamička istraživanja sa lekovitim biljkama, izdvajajući aktivne sastojske i njihovo delovanje, što je dovelo do bolje kategorizacije biljaka i mnogo boljeg poznavanja njihovog dejstva i moguće sinergije. Medjutim, nauka nije uspela da pronikne u mehanizam rada nekih uspešnih biljnih mešavina, ni da ih u potpunosti objasni. A taj melem i dalje jednostavno deluje.

    Istražujući temu i prirodnu medicinu, došli smo do zaključka da postoji velika razlika izmedju nekadašnjih tradicionalnih melema i savremenih medicinskih krema. Melemi su mahom bili manje aktivnih svojstava i moći u odnosu na medicinske kreme, koje su fokusiranije. Ali su zato melemi uspevali da reše neke probleme kože koje nijedna medicinska krema ili lek nije uspela. Stoga smo u našim radovima rešili da spojimo prirodni melem i medicinsku kremu, i stvorimo meleme pojačanog dejstva, prirodne tradicionalne preparate sa sve znanjem savremene nauke.

    Ono što smo mi za razliku od starih vidara prvo doradili su podloge za meleme. Takozvana masna podloga za melem, bazirana na svinjskoj masti i ovčijem loju, mi smo zamenili prirodnim biljnim uljima i sastojcima – maslinovo ulje, biljna ulja lekovitog bilja, lanolin, ulja semenki, kako bi izbegli smrt životinje. S druge strane, sve ostale prirodne sastojke smo zadržali, vosak, smolu, med, propolis.

    I ono što je najvažnije, savremena nauka je mnogo naučila o koži i njenom funkcionisanju, i o dejstvu vitamina i aktivnih sastojaka koji pomažu obnavljanje i regeneraciju kože. Zato su svi naši melemi i gelovi Priroda na Dar obogaćeni i pojačani pantenolom, alantoinom, vitaminima i drugim blagotvornim sastojcima prirodnog porekla, ne bi li dejstvo melema bilo maksimalno.

    Verujemo da smo stvorili biljne kreme, meleme, balsame i gelove snažnijeg i blagotvornijeg dejstva od originala.