Forumi » Mobilna telefonija i drugi mobilni uređaji

List of newest posts

  • 06. јул 2018. 15.44.25 CEST
  • Osam od 16 antivirusnih aplikacija koje je testirala nemačka laboratorija AV-TEST osvojilo je maksimalni broj poena na testovima.

    

   AV-TEST je pokušao da oceni performanse aplikacija u tri odvojena kruga testiranja izvedena u periodu od novembra 2017. do marta 2018. godine. AV-TEST je ocenjivao zaštitu, upotrebljivost i funkcije bezbednosnih rešenja nezavisnih proizvođača i Google Play Protecta, koji je podrazumevani Googleov antivirusni servis koji je uključen u Google Play prodavnicu.

    

   AV-TEST je najbolje aplikacije ocenjivao sa maksimalnih šest poena za testove zaštite i upotrebljivosti i jednim poenom za funkcije, pa su najbolja antivirusna rešenja dobila ukupno 13 poena.

    

   Sigurnosna rešenja kompanija Avast, Bitdefender, G Data, Kaspersky Lab, PSafe, Symantec, Tencent i Trend Micro dobila su maksimalni broj poena, a nešto manjim ocenama ocenjeni su proizvodi kompanija McAfee (12,8 poena), Alibaba (12,7 poena) i AhnLab (12,4 poena).

    

   Zaštitne aplikacije kompanija Alibaba, Avast, McAfee i PSafe su se pokazale najboljim kada je u pitanju detekcija malvera, dok su Bitdefender i Kaspersky Lab pokazali gotovo vrhunske performanse na testovima. Google Play Protect se nije proslavio sa 56,8% detekcija u testovima u realnom svetu i 61,5% na referentnom setu.

    

   Iz AV-TEST-a kažu da se Google trudi da poveća sigurnost korisnika Androida, stalnim skeniranjem Play prodavnice i automatskim pregledanjem svakog mobilnog uređaja pomoću Google Play Protecta. Međutim, iz nemačke laboratorije su upozorili da trenutni rezultati Google Play Protecta pokazuju da je potrebno koristiti neko drugo bezbednosno rešenje.

    

   Sve u svemu, šestomesečni testovi su pokazali da korisnici Androida imaju veliki izbor kad je reč o aplikacijama za zaštitu uređaja od malvera, i da takvu zaštitu ipak treba tražiti kod nezavisnih proizvođača jer se Google Play Protect ne može smatrati efikasnim u borbi protiv malvera.

    

   Uticaj ovih aplikacija na performanse uređaja je minimalan - testovi su pokazali da 12 od 16 testiranih proizvoda ni najmanje nisu usporavali uređaje tokom testiranja.

  • 20. децембар 2017. 11.11.51 CET
  • Kako da prilagodite vaš Firefox pregledač novim temama

   Autor JON KNIGHT 

    

   Android je visoko prilagodljiv operativni sistem, ali uvek ta prilagodljivost ne odnosi baš uvek na aplikacije koje možete naći na Play Store. Uglavnom, kada instalirate aplikaciju, osuđeni ste na podrazumevanom (default) izgledu i funkcionalnostima –  na sreću, ovo nije slučaj sa Firefox. Za razliku od većine drugih pregledača, možete instalirati teme kako bie promenili izgled na vrhu preglednika za Android. 

   Da budemo jasni, teme nisu dostupne za iOS verziji Firefox – ovo je funkcija samo za Android. 

   Samim tim što koristite Android, možete izabrati iz velike kolekcije tema koje kreiraju korisnici Firefox-a. Ove teme,  dizajnirane od strane korisnika, ocenjene su i kategorisane tako da lakše možete pronaći izgled po vašem ukusu. Izbor teme nije velika modifikacija, ali pruža mogućnost da korisniku poveća zadovoljstvo u radu. 

    

   1. Instaliraj svoju temu 

    

   Da biste počeli sa podešavanjem teme, otvorite Firefox za Android (Firefox for Android) i izaberite tri vertikalne tačke u gornjem desnom uglu ekrana.  Odaberite stavku „Dodaci” (Add-ons), a zatim „Pregledaj sve Firefox dodatke” (Browse all Firefox Add-ons ) locirano na dnu liste. 

    

     

    

    

   Na novoj stranici sa oznakom „Firefox dodaci” (Firefox Add-ons), izaberite karticu "Teme" (Themes) u blizini vrha ekrana. Ova kartica će vas dovesti do kolekcije tema koje nudi Firefox. Izaberite „Istražite sve kategorije” (Explore all catego) da bi dobili sveobuhvatnu listu sa različitim vrstama subjekata ilustrovanim u teme. Izaberite kategoriju i odaberite temu koja vam najviše odgovara. Izaberite „Instaliraj teme” (Install Theme), i istog trenutka će traka sa adresama biti promenjena u novu temu. 

    

     

    

    

   2. Onemogućavanje ili deinstaliranje teme (opcionalno) 

   Ako instalirate novu temu, a ispostavi se da niste zadovoljni, kliknite na tri vertikalne tačke u gornjem desnom uglu i izaberite „Dodaci”( Add-ons). Idite u meni „Vaši dodaci” (Your Add-ons) i izaberite trenutnu temu, vidite dve opcije: „Onemogući” (Disable) ili „Deinstaliraj” (Uninstall). Ako želite da zadržite temu za neki drugi put, izaberite „Onemogući” – u suprotnom, odaberite „Uninstall” da bi potpuno uklonili temu i vratiti trake adresa na podrazumevani izgled. 

    

     

    

   3. Prebacivanje na novu, ranije instaliranu temu 

   Ukoliko želite da probate drugu temu, možete da ponovite korak 1 i instalirajte instalirate sve teme kojevam se dopadaju. Kada instalirate više od jedne teme, možete da se vratite u meni „Vaši dodaci” (Your Add-ons) i pronaći neaktivne teme koje su instalirane. Odaberite onu koju želite da postavite i kliknite na dugme „Omogući” (Enable) da bi promenili trenutnu teme.

    

     

    

   Nove teme pružaju malo zadovoljstvo u radu vašeg pregledača. Koja teme vi koristite za Firefox? Ukoliko imate predlog, ili ideju, podelite to sa nama u komentarima u nastavku…

   Izvor: gadgethacks.com

  • 24. новембар 2017. 11.27.07 CET
  •  Android uređaji će pratiti vašu lokaciju čak i kad su servisi za lokaciju isključeni

    

    

    

   Android uređaji će pratiti vašu lokaciju čak i kad su servisi za lokaciju isključeni

    


   Deljenje lokacije je jedan od servisa koji većina korisnika drži isključenim, zbog čuvanja baterije ili zaštite privatnosti, ali prema najnovijim istraživanjima od strane Quartz-a, Android uređaji skupljaju i šalju podatke čak i kada je opcija isključena.

    

   Od početka 2017. godine, podaci su prikupljani putem baznih stanica i korišćeni su za upravljanje obaveštenjima i upozorenjima na telefonu. Prema Google-u, Cell ID omogućava poboljšane rezultate prilikom slanja poruka na Android uređaje. Quartz procenjuje da su informacije o lokaciji svakog modernog Android uređaja prikupljene, čak iako su uređaji fabrički restartovani ili nemaju SIM karticu. Onog trenutka kada uređaj ostvari celularnu ili Wi-Fi konekciju, paket podataka se automatski šalje Google-u.

    

   Google navodi da su svi podatci prikupljeni enkriptovani, ali smatramo da je prikupljanje korisnikovih informacija bez njegove dozvole i dalje neprihvatljiv potez.

    

   Izvor: Cnet

  • 08. новембар 2017. 11.24.47 CET
  •  Google sprema Files Go aplikaciju za upravljanje fajlovima

    


   Oni koji traže alatku za bolje upravljanje aplikacijama na Android uređajima, a žele nešto iz zvanične Google ponude, uskoro bi mogli dobiti rešenje ovog tipa. U Google Play prodavnici je nedavnoi primećena aplikacija pod nazivom Files Go, koja deluje kao Android apliakcija za upravljanje fajlovima.

   Listing na Google Play Store-u je u međuvremenu uklonjen, dok je aplikacija označena kao "neobjavljena" i najverovatnije je deo early access programa.

   Kao što se iz screenshota može videti, radi se o jednostavnoj i bazičnoj aplikaciji. Korisnicima se omogućava da vide fajlove na telefonu, poput fotografija, videa, zvuka. Tu je i mogućnost brisanja cache-a aplikacija kako bi se oslobodio prostor.

   Sugeriše se da bi Files Go mogao biti menadžer aplikacija dizajniran za tržišta u razvoju, gde smartfoni obično stižu sa manjim skladišnim kapacitetima kako bi imali nižu cenu.


   Izvor:Ubergizmo

  • 06. новембар 2017. 11.14.55 CET
  •  Facebook Bonfire aplikacija za grupne video razgovore stiže na Android

    


   Facebook ima tendenciju da objavljuje samostalne aplikacije koje dosta podsećaju na neke druge servise. Najnoviji pokušaj kompanije na ovom polju je Bonfire. Aplikacija je pre nekoliko meseci objavljena za iOS, a sada se može koristiti i na Androidu.   Bonfire je aplikacija za grupne video razgovore. Dizajnirana je da bude brza za podešavanje, a opremljena je velikim brojem efekata i stikera. Bonfire je, poput aplikacije Houseparty iz koje crpi inspiraciju, aplikacija za tinejdžere.   Aplikacija koristi integraciju sa drugim Facebook servisima, poput Messengera. Na primer, snapshotovi video razgovora se mogu ubaciti direktno na Instagram, Facebook i Messenger.   Listing za aplikaciju se prikazuje u Play Store-u, ali je geografski ograničen. Oni koji žele, mogu preuzeti aplikaciju preko APK Mirrora.   Izvor: Benchmark.rs

  • 29. октобар 2017. 12.32.24 CET
  •  WhatsApp dobio mogućnost brisanja poruka

    


   #WhatsApp dobija novu funkciju, koju korisnici već dugo zahtevaju. Funkcija omogućava brisanje/opoziv poruka nakon što su one poslate.   Kako bi se pristupilo opciji brisanja, potrebno je samo pritisnuti poruku i držati, nakon čega je moguće izabrati da li želite da obrišete poruku za sve ili samo za sebe. Ukoliko izaberete opciju "delete for everyone" poruka će se izbrisati i sa chat prozora korisnika koji je prima.

    

   wa2.png


   Treba napomenuti da opcija "delete for everyone" radi u periodu do sedam minuta od slanja poruke. Naravno, brisanje poruke ni u kom slučaju ne znači da korisnik koji je prima nije pročitao. Na kraju, neće se pojaviti obaveštenje ukoliko "delete for everyone" opcija nije bila uspešna.   Izvor:GSMArena

  • 23. октобар 2017. 12.57.11 CEST
  •  

    

   Pronađen je novi propust u iOS 11, a prisutan je na svim Apple uređajima sa poslednjom verzijom softvera.

    

   Koristeći nekoliko jednostavnih koraka, možete pristupiti fotografijama na uređaju sa iOS 11.0.3 ili iOS 1.1 beta verzijama. Propust je otkrio YouTuber sa kanala iDeviceHelp.

    

   Jedino je potrebno da poznajete broj telefona na kojem želite pogledati slike, nazovete ga i na njemu kliknete odgovor porukom. Nakon toga, faktički vam postaju dostupne sve fotografije na telefonu.

    

   Pogledajte video koji sve objašnjava:

    

    

    


   Apple će verovatno ubrzo izdati nadogradnju kako bi zakrpili ovaj propust. Iako nije nešto šta bi se otkrilo sasvim slučajno, svejedno nije prijatno znati da svako može doći do vaših fotografija tako lako.

   Enregistrer

   Enregistrer

  • 01. август 2017. 12.10.35 CEST
  • Bezbednost uvek treba da je na prvom mestu. Uz pomoć samo par kodova na vašem telefonu možete da otkrijete informacije da li vas neko prati. Pogledajte i kako.

    


   Kada ukucate *#21# možete da otkrijete da li su svi vaši pozivi i poruke preusmereni. Status svake informacije će biti prikazan na ekranu. Ovu funkciju često koriste ljubomorni partneri ili roditelji koji pokušavaju da zaštite svoju decu od kriminalaca. Stariji ljudi često postanu žrtve kada pozajme telefon strancu i samim tim rizikuju da otkriju informacije o sebi i svojim prijateljima (gde žive i slično)

   Kod *#62# se koristi ako želite da saznate gde se preusmeravaju pozivi, poruke i podaci za koje vam se čini da niko ne može da dopre do vas. Velike su šanse u ovom slučaju da vaši govorni pozivi budu usmereni na broj vašeg mobilnog operatera

   ##002# je univerzani kod za isključivanje bilo kakve vrste preusmeravanja na vašem telefonu. Dobra ideja da ovo uradite pre nego što otputujete u inostranstvo gde koristite usluge rominga. U ovom slučaju nećete imati troškove za pozive koji bi bili preusmereni na vašu govornu poštu

   *#06# kod se koristi kada želite da saznate svoj IMEI broj. Ako znate ovaj broj, onda možete da pronađete svoj telefon ako ga neko ukrade. Kada je uključen, njegova lokacija se direktno prenosi na mrežu operatera, pa čak i kad je ubačena druga kartica. Na ovaj način može da se pronađe vaš model vašeg telefona i njegove tehničke karakteristike

   Ako koristite Android, trebalo bi ga s vremena na vreme proveravati da li ima viruse. PlaceRaider je jedan od najopasnijih. Razvijen od strane stručnjaka, on pokazuje koliko je telefon ranjiv. Kada uđe u telefon, ovaj virus uzima niz fotografija iz sredine, kreira 3D model mesta na kojem ste i zatim koristi prednosti bilo koje internet konekcije kako bi poslao prikupljene podatke sa svim podacima sa vašeg telefona

   Nacionalne agencije bezbednosti u gotovo svim zemljama sada sarađuju sa operaterima mobilni telefona, koji često pružaju pristup bivših informacija bilo kom klijentu, pod uslovom da imaju nalog od suda. Oni kao minimum daju podatke od prethodna 3 meseca. Ako je vaš telefon praćen od strane bezbednosne agencije, verovatno nećete ni primetiti

   Ako vaš telefon proizvodi čudne zvukove tokom razgovora, ako mu se brzo prazni baterija, ako se neočekivano ponovo pokrene ili pregreje, onda je ovo pokazatelj da vas neko prisluškuje. Ljudi obično ne otkriju mnogo preko telefonskih razgovora, zbog čega im je mnogo lakše da postave "bubice" u nečijem domu. Detektori radio talasa se mogu koristiti ako se negde nalaze te bubice

   Kako se možete zaštititi od kriminalaca i špijuna? Koristite aplikacije za poruke koje su potpuno zatvorene za druge, kao što su Telegram, Chare, Wickr ili Signal. Odlučite koje su informacije bezbedne za pristup. Da li će bilo ko moći da otkrije podatke o vašem broju ili informacije o vašojporodici i najmilijima? Budite posebno oprezni kada postavljate fotografije svoje dece

   Ne instalirajte nepoznate programe, pratite sve što instalirate i koristite što više lozinki koliko možete. Ne klikćite na nepoznate linkove ili bilo šta što je "besplatno". Samo vam vaš telefon može omogućiti opciju za praćenje i to pod posebnim dogovorom. Sajtovi na internetu i aplikacije koje nude opcije praćenja imaju kriminalne namere

    

    

   kodovi-za-mobitel (4)

    

   Poznati pod nazivom Džejms Bond kodovi, postoje posebni kodovi koji omogućavaju nekome da prati vašu lokaciju i vama da vide ko vas prati. Za ovo vam je potreban “Net Monitor”. Ukucajte sledeće kodove: *3001#12345#* (za iPhone) i *#*#4636#*#* ili *#*#197328640#*#* (za Android)

    

   Prvo je potrebno da idete u odjeljak pod nazivom UMTS Cell Environment, zatim UMTS RR info i da napišete svoj broj. Ovi brojevi su obližnje stanice koje se nalaze u blizini. Vaš telefon će se povezati sa najboljim signalom. Nakon toga se vratite u glavni meni, kliknite MM info tab i zatim Serving PLMN. Zapišite broj pod kodom LAC (Lokalni kod okoline)

    

   Uz pomoć ova dva broja i običnim internetom možete da odredite lokaciju na mapi sa kojom je povezan vaš telefon. Sumnjičave mobilne stanice mogu biti kamion ili mali autobus sa velikom antenom. Ovakva vozila se koriste za koncerte ili festivale gde je internet slab. Ako se jedan od njih nalazi u blizini bez ikakvog razloga, moguće je da se bave špijuniranjem.

    

   Izvor: fokuzz

  • 18. јул 2017. 10.07.46 CEST
  • Facebook Explore Feed omogućava korisnicima da otkriju novi sadržaj

    

   Facebook je počeo većem broju korisnika da donosi svoju Explore Feed funkciju. Opciju je moguće pronaći klikom na ikonu rakete u aplikaciji popularne društvene mreže. Uz pomoć Explore sekcije, koja je prethodno bila u beti, korisnici mogu da dođu do novih objava i sadržaja koji obično ne bi videli u svom glavnom feedu.


   Explore Feed je namenjen da korisnicima omogući pristup sadržaju koji prevazilazi samo ono što njihovi prijatelji dele i stranicama koje prate. Uz pomoć algoritama, Facebook može da ljude usmerava ka sadržaju koji bi im se mogao svideti.


   Za sada, funkcija je još uvek u fazi testiranja i jedino je dostupna na mobilnoj verziji aplikacije. Kako Facebook opisuje, Explore Feed prikazuje najbitnije objave koje se mogu naći na Facebooku.   Izvor:NextPowerUp

   Enregistrer

  • 18. јул 2017. 10.04.50 CEST
  •  Facebook za iOS dobio alatku za kreiranje GIF-ova

    

   GIF-ovi su veoma popularni na internetu, tako da nije iznenađenje kada ih neki onlajn servis implementira u svoj proizvod. Facebook već omogućava korišćenje GIF-ova u web verziji svog servisa, a sada je ovo dostupno i za zvaničnu iOS aplikaciju.


   Prema najnovijim izveštajima, Facebook je počeo sa testiranjem ugrađenog GIF kreatora u svojoj oficijelnoj iOS aplikaciji. Određeni broj korisnika ima pristup testiranju, a ukoliko želite da znate da li ste među njima, pristupite kameri u Facebook aplikaciji na iOS uređaju i prikazaće vam se opcija "GIF", pored "Normal" funkcije.


   Opcija omogućava korisnicima kreiranje kratkih GIF-ova uz pomoć aplikacije. Moguće je dodavati i sve efekte i frejmove koje je Facebook omogućio u aplikaciji. Nakon ovoga, moguće je deliti GIF na Facebooku, objaviti ga na profilu ili sačuvati lokalno za korišćenje na drugim mestima. Za sada nije poznato kada će GIF kreator biti dostupan svim Facebook iOS korisnicima, kao i kada će funkcija biti omogućena korisnicima na Androidu.   Izvor:Ubergizmo

  • 07. јул 2017. 19.16.56 CEST
  •  

   Snapchat je objavio nove funkcije koje će uskoro svi kopirati (video)

    

   Snapchat je u svom najnovijem ažuriranju dodao veliki broj novih funkcija, od kojih ćemo neke sigurno uskoro videti i na drugim sličnim servisima.   Jedna od novih funkcija je Paperclip. Sa ovim korisnici mogu dodati URL u svoje snapove, a funkcija je do sada bila dostupna samo brendovima na Snapchatu. URL-ove je moguće ukucati ili kopiratri iz clipboarda.   Sledeća funkcija je Backdrops, koja dodaje neke zanimljive nove efekte u pozadinu korisnikovih fotografija. Prvo je potrebno obeležiti subjekt, koji će biti obeležen novom alatkom, a aplikacija će automatski primeniti pozadinski filter na ostatak fotografije.

    

    


   Na kraju, tu je Voice Filters, koji omogućava izbor između veliko broja filtera za korisnikov glas u video klipovima.   Ažuriranje donosi i Geofilter funkciju na Android verziju. Snapchatova ažurirana aplikacija je dostupna za Android i iOS.

   Izvor:GSMArena

   Enregistrer

   Enregistrer

  • 05. јул 2017. 10.21.59 CEST
  • Kaspersky Lab ima novu besplatnu Android aplikaciju za duže trajanje baterije

    

    

   Saopštenje za javnost

    

   Kompanija Kaspersky Lab predstavila je novo rešenje za korisnike Android uređaja – Battery life aplikaciju. Ova besplatna aplikacija dizajnirana je tako da zaštiti korisnike mobilnog telefona od neprijatne situacije –prazne baterije u trenutku kada im je mobilni telefon neophodan.   Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela kompanija, 9 od 10 ljudi se uspaniči kada im se isprazni baterija. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom na činjenicu da su korisnici pod znatno većim stresom kada su bez telefona, u poređenju sa situacijama kada su bez svojih partnera.


   U većini slučajeva, prazna baterija nije samo neprijatno, već takođe može biti i nebezbedno iskustvo. Na primer, rizično je ostati bez mobilnog telefona u hitnim slučajevima ili ako se korisnik nalazi u nepoznatoj sredini. Battery Life aplikacija dizajniran je tako da reši ovaj problem jednom za svagda.   Rešenje kompanije Kaspersky Lab analizira sve aplikacije na uređaju korisnika i identifikuje one koje troše najviše energije. Ovo je posebno važno ako se uzme u obzir da je 96 odsto aplikacija na Android uređajima aktivno čak i ako ih korisnik nije pokrenuo. Battery Life aplikacija može zaustaviti ove „potrošače“ baterije jednim klikom, pri čemu produžava trajanje baterije uređaja, a korisniku šalje hitno obaveštenje ako bilo koja aplikacija počne da koristi više energije nego što je uobičajeno.

    

   kaspersky2_2.jpg

   Još jedna korisna karakteristika aplikacije Battery Life jeste sposobnost da izračuna vreme do potpunog pražnjenja baterije. Ova informacija daje korisnicima priliku da hitno pronađu način da napune bateriju, tako da ne ostanu bez svog mobilnog telefona onda kada im može biti najpotrebniji. Slično tome, tokom punjenja, Battery Life računa vreme preostalo do potpunog punjenja baterije.

    


   „Naš pristup zaštiti korisnika uključuje svođenje digitalnog rizika na minimum na svim frontovima, a ne samo na polju sajber pretnji. Battery Life aplikacija pomaže ljudima da ostanu povezani. Međutim, takođe je važno da se misli i na Internet bezbednost svaki put kada ste onlajn. Posebno je važno da se uzme u obzir zaštita vaše privatnosti i zaštita vašeg uređaja u slučaju gubljenja ili krađe. Za sve ove probleme takođe imamo spremna rešenja”, podseća Elena Karčenko (Elena Kharchenko), direktor sektora za krajnje potrošače u kompaniji Kapsersky Lab.   Kaspersky Battery Lab aplikacija zauzima samo 15 Mb i može biti instalirana na Android 4.1 – 6.0.1 operativne sistema, a takođe je dostupna na ograničenom broju jezika. Da biste preuzeli aplikaciju, kliknite na link.

    

   Izvor:Kaspersky

  • 02. јул 2017. 22.35.39 CEST
  •  Google Triangle aplikacija pomaže u čuvanju mobilnog protoka

    

   Primećena je nova aplikacija kompanije Google, koja nodi naziv Triangle. Servis korisniku omogućava kontrolu nad aplikacijama koje koriste protok mobilnih podataka.   Korisniku je potrebno samo da startuje Triangle, omogući potrebne dozvole (uključujući i onu koja omogućava podešavanje VPN-a), a potom je moguće pratiti korišćenje podataka i onemogućiti aplikacijama da troše više mobilnih podataka (čak i kada su uključeni 2G/3G/4G).   Ovo je korisno u situacijama kada zaboravite da imate limitiran plan potrošnje podataka a pokrenete aplikaciju koja troši previše, ili za sprečavanje aplikacija da u pozadini troše podatke bez korisnikovog znanja. Moguće je odobravati aplikacijama da podacima pristupaju tokom 10 ili 30 minuta i slično.   Google Triangle se trenutno testira na Filipinima, a oni koji žele da isprobaju aplikaciju mogu ovde pronaći APK.   Izvor:TheNextWeb

  • 02. јул 2017. 22.31.08 CEST
  •  Facebookov Wi-Fi tragač dostupan globalno

    

   Krajem prošle godine, Facebook je objavio alatku koja je korisnicima pomagala u pronalaženju besplatne javne Wi-Fi konekcije. Funkcija je bila u fazi testiranja i dostupna na selektovanim tržištima. Sada je Facebook objavio da je Wi-Fi tragač dostupan globalno.   "Danas počinjemo sa objavom Find Wi-Fi svuda u svetu, za Android i iPhone. Lansirali smo Find Wi-Fi u nekoliko zemalja prošle godine i otkrili da je servis od pomoći ljudima koji putuju ili su u pokretu, a posebno je koristan u oblastima gde su oskudni celularni podaci. Find Wi-Fi pomaže u lociranju dostupniuh Wi-Fi hot spotova u blizini koje poslovanja dele sa Facebookom na svojoj stranici", ističe Facebook.   Sve što je korisnicima potrebno da urade jeste da kliknu na "More" tab u Facebooku, odu na Find Wi-Fi, nakon čega će moći da lociraju Wi-Fi hotspotove na mapi kao i da saznaju više o poslovanjima koji ih hostuju.   Izvor:Ubergizmo

  • 21. јун 2017. 19.16.48 CEST
  • Twitter za Android dobija automatski noćni mod

    

   Ponekada svetli i beli korisnički interfejs ne odgovara korisnicima, posebno tokom korišćenja uređaja noću. Ovo je razlog zbog kojeg Twitter objavljuje noćni mod (night mode) za svoju aplikaciju.

    

   Twitter za Android će noćni mod načiniti automatskom funkcijom - kada je jednom podesite, ne morate više da mislite o njoj. Počevši od Twitter beta korisnika, aplikacija će dobiti automatski noćni mod koji se menja po izlasku i zalasku sunca.

    

   twitter2_3.jpg

    


   Automatic Night mod će biti dostupan u Twitter 7.2 verziji aplikacije. Po ažuriranju, korisnici dobijaju regularni mod, a kada u podešavanjima pritisnu na noćni mod imaće opciju da ga podese na automatsko aktiviranje. Funkcija će u javni Twitter kanal stići uskoro.

    

   Izvor:GSMArena

  • 21. јун 2017. 19.14.15 CEST
  •  Firefox Focus na Android donosi surfovanje bez reklama (video)

    

   Firefox je objavio Android verziju svog Firefox Focus browsera, orijentisanog na privatnost. Ovo je kompanijin odgovor na potrebu korisnika da imaju veću privatnost tokom pretrage interneta, uz ugrađenu opciju blokiranja reklama.

    

   Firefox Focus podrazumevano blokira reklame, omogućavajući tečno iskustvo surfovanja. Pregledač je lagan i intuitivan za korišćenje, dok je korisnički interfejs pomalo zastareo, što one koji vode računa o estetici može navesti da odustanu od Firefox Focusa.


   Firefox ističe da blokiranjem reklama i trackera, browser može pomoći korisnicima da brže pregledaju internet i uštede količinu podataka koje je potrebno "povući". Android verzija ima i dodatne funkcije u poređenju sa ranije objavljenom iOS verzijom: brojač koji lista broj blokiranih reklama, opciju onemogućavanja tracker blokera i podsetnik da Firefox još uvek radi u pozadini.

    

   Pogledaj video

    

   Izvor:The Verge

  • 07. јун 2017. 12.12.12 CEST
  • WhatsApp za iOS dobija foto filtere, albume i prečice za odgovaranje na poruke

    

   WhatsApp aplikacija za iOS je dobila ažuriranje, koje sa sobom donosi tri veće funkcije. Prvo, kada korisnici dele više fotografija ili videa, oni će se automatski grupisati u album. Ovo bi razgovore trebalo da načini bolje organizovanim.   Filteri za fotografije, video i GIF-ove se sada nalaze u okviru kamere za WhatsApp. Trenutno ih ima samo pet, ali se očekuje da će ih ubuduće biti više.

    

   whatsapp2.jpg
   Na kraju, funkcija sa prečicama znači da će korisnik moći da svajpuje u desnu stranu na bilo koju poruku, kako bi brzo mogao da odgovori na specifičnu poruku. Ovo deluije kao da bi moglo biti najkorisnije u grupnim razgovorima.   Sve pomenute funkcije su već dostupne u najnovijoj verziji WhatsAppa za iOS. Za sada nije poznato da li će se pojaviti i na drugim platformama.   Izvor:GSMArena

   Enregistrer

  • 01. јун 2017. 12.10.06 CEST
  •  Judy malware ugrožava 36 miliona Android uređaja

    

   Desetine miliona Android uređaja bi mogle biti inficirane novootkrivenim malwareom, pod nazivom Judy. Check Point ističe da bi oko 36,5 miliona uređaja moglo imati maliciozni softver, koji je kreiran kako bi nelegitimno ostvarivao zaradu od reklama.   Otkriveno je da malware postoji u 41 aplikaciji u Google Play Store-u, a sposoban je da zaobiđe sistem za detekciju malwarea koji je implementirao Google. Neke od inficiranih aplikacija postoje već godinama, tako da nije poznato koliko dugo je Judy u opticaju.   "Malware koristi inficirane uređaje kako bi generisao velike količine klikova na reklame, ostvarujući zaradu za prevarante koji stoje iza malwarea", ističe Check Point.   Nakon što je saznao za pomenuti problem, Google je iz Play Store-a uklonio aplikacije koje su zaražene. Ističe se da je izvor malicioznih aplikacija kompanija iz Koreje, ali više detalja za sada nije poznato.   Izvor:NextPowerUp

  • 29. април 2017. 12.03.48 CEST
  • Kako do Windows 10 Creators Update na nepodržanim telefonima?

    

    

   Windows 10 Mobile Creators Update je objavljen, kao što već znate, ali samo nekoliko telefona će ga dobiti jer je Microsoft ostavio čak 40 posto telefona na staroj verziji platforme. Pomalo je čudno to što su mnogi od telefona koji neće dobiti Creators Update bili u stanju da pokrenu preview build verzije veoma lepo, a među njima su i Lumia 930 i Lumia 1520 telefoni. Izgleda da to zna i sam Microsoft.

    

   Iz tog razloga je Microsoft objavio Creators Update RTM verziju u Release Preview prstenu za mobilne korisnike, omogućavajući tako korisnicima koji ne ispunjavaju uslove za nadogradnju da ipak dobiju stabilnu verziju. Microsoft je ipak u saopštenju objavljenom na Feedback Hub-u poručio da ova zaobilaznica dolazi uz određene rizike, jer operativni sistem nije podržan i greške neće biti ispravljane.

    

   Što se tiče razloga zašto neki telefoni ne dobijaju Creators Update, Microsoft kaže da je to zbog povratnih informacija korisnika insajder programa.

    

   Izvor:Softpedia

  • 28. април 2017. 11.52.54 CEST
  •  Chrome za Android dobio nove funkcije i poboljšanje performansi

    

   Google je objavio novu stabilnu verziju Chrome-a za Android, koja je dostupna preko Play Store prodavnice. Nakon temeljnog testiranja Chrome 58 verzije u beta kanalu, nova verzija je sada dostupna svim Android korisnicima.


   Chrome 58 ne donosi neke bitne inovacije, ali ispravlja probleme sa performansama i stabilnošću, koje je browser imao pre ovog ažuriranja.   Od novih funkcija, Google je implementirao mogućnost pregleda i upravljanja "preuzimanja podataka u progresu". Sa najnovijim ažuriranjem, korisnici će ovo moći da prate iz Downloads stranice. Pored ovoga, tu je i mogućnost bržeg pregleda i brisanja istorije pretraživanja, jer je Google redizajnirao i History stranicu.   Zahvaljujući ažuriranju, korisnici će dugim pritiskom na link moći da otvore novi Chrome tab (iz Chrome Custom Tabs sekcije). Tu su i brojne druge funkcije, o kojima više možete pronaći ovde.   Izvor: PhoneArena

  • 28. април 2017. 11.50.52 CEST
  •  FalseGuide malware ugrožava milione Android uređaja

    

   Milioni Android uređaja su inficirani adware-om pod naztivom FalseGuide. Pomenuti malware u uređaje korisnika ulazi tako što instalira aplikacije koje izgledaju kao vodiči za popularne igre. Korisnici često ovim aplikacijama daju nepotrebne dozvole za pristup sadržaju, odobravajući im kontrolisanje velikih delova Android uređaja.   FalseGuide malware se širi preko Google Play Store-a, koji je poslednjih meseci dosta proširio svoju dostupnost. Google je u međuvremenu odgovorio na ovaj problem uklanjanjem prijavljenih i zaraženih aplikacija, ali se veruje da je pre ovoga do dva miliona korisnika bilo izloženo pomenutom malware-u.   Listu aplikacija, koje su uključivale FalseGuide malware, je moguće pronaći ovde.   Izvor:NextPowerUp

  • 21. децембар 2016. 12.03.24 CET
  •  Viber donosi instant video poruke i ekstenzije za ćaskanje

    

   U sledećoj nadogradnji, Viber će dobiti nekoliko novih funkcija koje bi trebalo da pomognu aplikaciji za razmenu poruka da stigne konkurente. Nadogradnja će doneti ekstenzije za ćaskanje, video poruke, kao i redizajnirane emoji za Android i iOS verzije Viber aplikacije. WhatsApp je uveo razmenu video poruka prošlog meseca, dok su ovih dana Facebook Messanger i Kik izašli sa video ćaskanjem sa podeljenim ekranom, odnosno grupnim video ćaskanjem.

    

   Novoj funkciji razmene video poruka u Viberu se može pristupiti kratkim prevlačenjem prsta preko tastera za glasovnu poruku da bi se nakon toga otkrila nova funkcionalnost, a dugi pritisak bi aktivirao snimanje. Korisnici mogu da snime video klip do 30 sekundi i podele ga sa svojim kontaktima. Proces je veoma jednostavan i sličan snimanju audio poruka i može se otkazati u bilo kom trenutku prevlačenjem sa leve strane tastera za snimanje.

    

   Možda je interesantnija nova ekstenzija za ćaskanje koja obezbeđuje podršku za third-party servise kao što su Giphy, Wikipedia i TheMovieDB. Korisnici mogu da pristupe novoj ekstenziji klikom na @ simbol u delu za poruke i odrede jedan od tih servisa. Ažuriranje će uskoro biti objavljeno za iOS i Android platforme.

    

   Izvor:Phonearena

  • 12. децембар 2016. 13.37.23 CET
  •  Apple dodao novu funkciju u iCloud za sprečavanje neželjenih poruka

    

   Apple-ova iCloud sinhronizacija kalendara sa email događajima, rođendanima o ostalom je dostupna već godinama. Međutim, tek nedavno su korisnici izvestili da su dobili mogućnost da se pozabave spam pozivnicima koje dobijaju preko iCloud kalendara, gde bivaju pozivani na događaje online prodaje. Apple je priznao postojanje tog problema i obećao da će ga popraviti.

    

   Iako nismo sigurni da je problem već potpuno ispravljen, sada postoji bolja mogućnost da se spreče neželjene poruke koje stižu u iCloud kalendar. Kompanija je uvela funkciju koja nosi naziv Report Junk. Kao što možete da vidite u priloženom screenshot-u, korisnici mogu da prijave spam pozivnice, a poručuje se da će takve pozivnice biti automatski obrisane iz vašeg kalendara.

    

   Pre ove funkcije, korisnici nisu mogli ukloniti takve pozivnice već samo odgovoriti na njih, čime se pozivaocu potvrđuje email adresa.

    

   Izvor:9to5mac

  • 05. децембар 2016. 12.49.10 CET
  •  Gmail za Android sada omogućava ubacivanje formatiranog teksta i fotografija

   Korisnici, koji često upotrebljavaju telefone za slanje mailova a nedostaje im mogućnost ubacivanja formatiranog teksta i fotografija, sada će biti zadovoljni činjenicom da je Google ažurirao Gmail za Android ovom funkcijom. Gmail za mobilne uređaje sada omogućava ubacivanje formatiranog teksta i fotografija u mailove.


   Ovo znači da će korisnici biti u prilici da odrade copy/paste akciju teksta i fotografija na svom mobilnom telefonu, kao što bi to učinili i na web verziji servisa. Za sada izgleda da je funkcija limitirana na Android verziju Gmaila. Gmail za iOS je ažuriran 30. novembra, ali nema pomena o dodavanju ove funkcije, dok je Android verzija ažurirana 1. decembra.


   Očekuje se da će uskoro sve mobilne verzije dobiti opciju ubacivanja formatiranog teksta i fotografija, jer Gmail ima tendenciju da pruža slično korisničko iskustvo na svim platformama.   Izvor:Ubergizmo